Paremini on läinud laial valikul ettevõtetel ja seda justkui sõltumata tegevusalast. Investorite oodatust parematest numbritest teatasid näiteks telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson, kestvuskaupade tootja Electrolux, lukutootja Assa Abloy kui ka Handelsbanken.

„Ma pole kunagi näinud, et nii suur osa avaldatud tulemustest on oodatust paremad,“ ütles SEB aktsiastrateegide juht Esbjorn Lundevall.

Rootsi üllatavalt tugevad ettevõtete tulemused tekitavad küsimuse nende seosest lõtvade Covid-19 vastaste meetmetega. Erinevalt muust Euroopast ja Põhja-Ameerikast ei kehtestanud Rootsi liikumispiiranguid ning hoidus koolid ja paljud poed avatuna.

„Ühiskonna avatud hoidmine ei tähenda, et me ei saanud pihta,“ ütles kuullaagritootja SKFi juht Alrik Danielson.

Antud ettevõte hoidis oma Rootsi üksused kogu kriisi ajal avatuna. Ainult haiged töötajad polnud tööle teretulnud. Ettevõtte teise kvartali kasum vähenes küll poole võrra, kuid tuli kolmandiku võrra suurem analüütikute oodatust, kirjutab FT.

„Me kohanesime kiiresti uue reaalsusega, kuigi me ei tea, mis saab edasi,“ lausus ta.

Rootsi vaim pank Swedbank teatas teise kvartali kuue miljardi Rootsi kroonisest teise kvartali maksueelsest kasumist. Tulemus vähenes aastaga märkimisväärselt, kuid oli ligi 40 protsenti analüütikute prognoositust parem.

Panga juhatuse esimees Jens Henriksson märkis, et Rootsi suurettevõtted tormasid koroonakriisi alguses märtsis võtma uusi laene, kuid nad on hakanud nüüd laene tagasi maksma. Samas väikeettevõtted võtsid panga oodatust vähem laenu.

Kui enamus panku suurendasid eraldisi võimalike laenukahjude kartuses, kuigi analüütikute oodatust vähem, siis Handelsbanken üllatas. Handelsbanken teatas mitme aasta väiksematest provisjonidest.

Analüütikute sõnul võib jagada Rootsi ettevõtted kaheks. Tugeva kodumaise fookusega ettevõtted, nagu näiteks pangad, said enim tulu Rootsi viirusevastase võitlusele lähenemisest. Samal ajal on Rootsi ekspordisektorit esindavad tööstusettevõtted mõjutatud üleilmsest vähenenud nõudlusest.

Veokitootja Volvo, tööstusettevõte Alfa Laval, Trelleborg ja SKF ning meditsiinitehnoloogiaettevõte Getinge teatasid teise kvartali kasumi vähenemisest, kuid numbrid tulid ikka analüütikute oodatust paremad. Ericssoni ärikasum kasvas veerandi võrra. Electrolux tuli oma tulemusega nulli lähedale, kuid analüütikud kartsid kahjumit.

Volvo juhatuse esimees Martin Lundstedt nimetas käibe 38 protsendist kukkumist pretsedendituks. Ettevõte koges tarneahela katkestusi, kuid tänu järsule kulude kärpele jõudis ikka kasumisse.

Tööstusettevõtete sõnul on meeldivad Hiinast tulnud taastumise märgid ja Euroopa varane hoogne majanduse taastumine ning valitsuste töökohti säilitanud abimeetmed. Samas tunnevad nad praegu muret koroonaviiruse võimaliku teise laine ees Euroopas ja USAs.

Rootsi ettevõtete juhid on mures allesjäänud aasta vähese nähtavuse pärast.

SEB juhatuse esimees Johan Torgeby ütles, et kui muid asjaolusid mitte arvestada, siis Rootsi mittesulgumine aitas kaasa ettevõtete krediidikvaliteedile.

„See ei kaota muret teise laine pärast,“ hoiatas ta. „Ees võivad olla kehvema nähtavusega veed. Kas maailm sulgub taas või seekord mitte?“