Juuli alguses Euroopa Liidu eesistujamaaks saanud Rootsi on asunud kaitsma investeerimisfonde, lubades muuta paremaks Euroliidus kavandatavaid uusi ja karmimaid regulatsioone investeerimisfondide vastu, kirjutab Financial Times.

Konkreetselt käib jutt hedge-fondidest ja private equity tüüpi investeerijatest. Eestis ei ole tegu väga mõjuka valdkonnaga, näiteks hedge-fondidest rääkides klassifitseerub selle alla ehk ainult Gild Bankersi tegevus, kuid mujal maailmas on tegu väga suure ja väga mõjuka finantsvaldkonnaga. Just hedge-fonde ja private equity´t on süüdistatud ülemaailmses finantskriisis.

„Hirm, et private equity sisaldab suurt süsteemset riski on liialdatud,“ vahendab Financial Times Rootsi finantsturgude ministrit Mats Odelli.

„See ei ole private equity ega ka hedge-fondid, mis põhjustasid kriisi. Kuid mõnedes riikides toimuv poliitiline debatt maalib pildi, et private equity ja hedge-fondid on probleemiks. See ei tähenda, et me ei peaks neid reguleerima, aga eesmärgiks ei saa olla ühe tööstusharu hävitamine,“ rääkis Odell.

Rootslaste seisukoht leib kindlasti toetust brittide poolt. London on Euroopa finantskeskus ja just sealt on tulnud ärevad signaalid, et Euroopa Komisjoni poolt kavandatavad uued regulatsioonid tulevad liiga karmid.

Rootslaste ja brittide vastaspoolele võib jääda aga Saksamaa. Financial Times kirjutab, kuidas Saksamaa rahandusminister Peer Steinbrück süüdistas eile Suurbritanniat, et see seisab finantsturgude regulatsioonide vastu kuna üritab kaitsta London City´sse koondunud finantstööstust.