Muu hulgas kasutab Rootsis tuntud rõivakaubamärk Anna Holtblad Eestis käsitsi kootud naisterõivaid. Ühe Rootsi täna-päevamoe pioneerina tuntud Holtblad oli esimesi, kes tõi kasutusele tänapäeval pea iga disaineri kollektsiooni kuuluvad peenekoelised kampsunid. Varjates kiivalt oma Eesti partneri nime, tunnustatakse Holtbladi Stockholmi esindusest siiski eestlaste töö kõrget kvaliteetim, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti kudumi- ja tekstiilitööstuses on allhangete tegemine laialt levinud. Lisaks eelmainitud riikidele on populaarsemad ekspordimaad veel Holland ja Saksamaa, vähem kaupa liigub Lätti ja Leetu. Ühe Eesti suurema tööstuslikult tekstiilist rõivaid valmistava ettevõtte Norrison OÜ müü-gijuht Birgit Nilisk nimetab selle põhjuseks pidevalt Hiinast juurde voolavat odavat kaupa.

Evilla kaubamärgi all tegutsev OÜ Rewool ekspordib poole oma toodangust. Ettevõtte juhatuse liige Evi Petser märgib, et käive võiks olla suuremgi, kuid kaupa jääb pidevalt puudu. Oma põhilise sihtturu Rootsi kõrval nimetab ta eksootilisema partnerina ka Fääri saari.

Peamiselt allhankeks tootvate ettevõtete kõrval võib vastupidiseks näiteks tuua OÜ Ruut & Triip. Tekstiilikunstnikuna oma disaini nii Jaapanisse kui ka Ameerikasse müünud firma tegevjuht Riina Tomberg ei varja, et on kasutanud näiteks postimüügifirmade abi, kuid nimetab peamiseks allikaks siiski isilikke kontakte. “Tagasiside on positiivne,” innustab Tomberg teisi.

Rootsis tuntud disaineri Anna Holtbladi tänavu 20-aastaseks saava kaubamärgi all liiguvad Eesti kudumid nii Põhjamaade, Jaapani, Saksa kui ka USA esindustesse. Eesti kudujatel kulub rõivaeseme valmistamiseks keskmiselt nädal.

Rootsi ajalehe Dagens Industri andmeil võttis Eesti kudujate väljaõpe aega vaid ühe päeva. Nõukogude-aegse kudumiskogemuse baasil puudus neil küll arusaam disainitud vormidest, kuid Eesti kudujad õppisid väga kiiresti.

Holtblad ei ole ainus osalt Eesti jõududega tehtav kaubamärk: OÜ-s Uljas ja Daughters valmivad allhanketööna rootslaste Max Jenny tooted. Rootsile lisaks nimetab ettevõtte juht Eve Uljas ka Soome, Norra, Ameerika ja Jaapani turgu.