Lepingu maht on kuni 10 miljardit Rootsi krooni (14 miljardit Eesti krooni) Eesti kroonide vastu. Ennetav kokkulepe suurendab Eesti Panga võimekust likviidsuse tagamisel valuutakomitee süsteemis, teatas Eesti Pank.

„Lepingu sõlmimisega suurendab Eesti Pank oma võimekust finantsstabiilsuse kindlustamisel, eelkõige likviidsuse tagamisel valuutakomitee süsteemis," sõnas Eesti Panga president Andres Lipstok.

"Ennetav kokkulepe Riksbankiga on täiendav tagatis peale kõrge likviidsuse ja kapitali puhvrite, mis Rootsi pankade Eestis asuvatel tütarettevõtetel ja filiaalidel juba praegu on. Riksbankiga täna sõlmitud leping annab tunnistust ka piiriülese koostöö tähtsusest lõimunud finantsturgudega maailmas.”

Eesti Panga avalike suhete büroo juhataja Livia Kulm ütles arileht.ee-le, et leping valmis Eesti keskpanga initsiatiivil.

"Rootsi keskpangaga sõlmitud leping on osa Eesti Panga ja Riksbanki piiriülesest koostööst, mis sai alguse juba 2006. aastal, kui Rootsi keskpangaga allkirjastati finantskriiside ohjamise koostöölepe. Täna allkirjastatud leping on üks raamistikus ettenähtud instrumente," sõnas Kulm.

Endine rahandusminister Aivar Sõerd ütles arileht.ee-le, et temale teadaolevalt oli keskpankade vaheline kokkulepe olemas juba eelmise aasta lõpus. "Asjaolu, et see vormistati kirjaliku swap-lepinguna (vahetustehing - toim) on positiivne samm, mis annab täiendava garantii finantsstabiilsusele," ütles Sõerd.