USA investeerimispanga Morgan Stanley analüütikud ennustavad Rootsi pankade aktsiatele jätkuvat langust, kirjutas Rootsi majandusajaleht Dagens Industri reedel.

Morgan Stanley langetas Swedbanki hinnasihti 63 protsendi võrra ehk 77 Rootsi kroonilt 28 kroonile (123,2 Eesti kroonilt 38,08 kroonile). Nordea panga ja Handelsbankeni hinnasihte tabas veidi väiksem langetamine.

Samal päeval ehk reedel langes Swedbanki aktsia majandusajakirja Privata Affärer andmetel kõigi aegade madalaimale hinnatasemele:  24 Rootsi kroonile ehk 32,64 Eesti kroonile.

„Aktsiakursi 80-protsendiline langus (detsembrikuisest uusemissioonist saati - toim.) ei tähenda, et see ei võiks veel vähemalt korra poole võrra langeda," kirjutab täna Põhjamaade suurim majandusajakiri Privata Affärer artiklis pealkirjaga "Swedbankis on katastroof".

Ajakiri täpsustab, et selline langus ongi Swedbanki tabanud: detsembrikuisel uusemissioonil märgiti panga aktsiad kursiga 48 Rootsi krooni ehk 65,28 Eesti krooni , kuid möödunud reedel noteeriti Swedbanki aktsia kõigi aegade madalaima hinnaga - 24 Rootsi krooni ehk 32, 64 Eesti krooni.

"Kursi languse põhjusena on esile toodud kuulujutte järgmisest uusemissioonist," jätkab Privata Affärer. Kuulujutte põhjustab ajakirja hinnangul nii Balti riikide majanduslik olukord kui ka Ukraina, kuhu Swedbank on samuti palju laenanud.

"Halvimal juhul võivad kahjud ulatuda kümnetesse miljarditesse Rootsi kroonidesse ja juba on analüütikuid, kes arvavad, et Swedbank jõuab veel sel aastal seetõttu kahjumisse," jätkab Privata Affärer.

"Selliste kuulujuttude ja prognooside juures ei ole kursilangus üllatav – ja need, kes alles hiljuti endale Swedbanki aktsiad soetasid, on nüüd pika ninaga. Võimalik, et Swedbanki aktsiate ostmine on pikemas plaanis hea mõte, aga praegu ei ole kurss just innustav," võtab majandusajakiri teema kokku.