Rootsi valitsuse ekspertgrupp kaalus eri võimalusi pankade maksustamiseks ja andis valitsusele oma töö, kus tehakse ettepanek maksustada pangad maksuga, mis ulatub 15 protsendini palgafondist. See ettepanek vihastas Rootsi pangaliitu, kes teatas, et pangad kolivad maksu mõju tasakaalustamiseks kõrgesti tasustatud pangandustöökohad Rootsist minema. Kokku võib maks ohustada kogu finantssektoris 16 000 ja ainuüksi pankades 7200 töökohta, märkis pangaliit.

Rootsi pangaliidu tegevjuhi Hans Lindbergi sõnul on neljal suurel Rootsi pangal Baltimaades 13 000 töötajat. Ta märkis ka, et tööjõukulud Baltimaades ühe töötaja kohta on kolmandik sellest, mis Rootsis. "Kui pangasektori maksustamine palkade pealt saab reaalsuseks, kolivad rahanduse töökohad välismaale või koondatakse," ütles ta Rootsi ärilehele Dagens Industri.

SEB on kümme aastat arendanud tugiteenuste keskusi Riias ja Vilniuses, kirjutas Dagens Industri. Keskused osutavad pangale erinevaid tugiteenuseid, nagu IT arendus, personaliteenused, raamatupidamine. Keskustes on tööl 800 inimest.

Rootsi pangaliidu presidendi ja SEBi tegevjuhi Annika Falkengreni sõnul suurendavad Rootsi pangad pangamaksu tulles operatsioone Baltimaades.

"Suurem osa pankadest on võimelised kiiresti Baltimaades tegevust laiendama. Oleme juba kuulnud, et mitmed on laiendamas Balti riikides tugiteenuseid ja alltöövõttu," vahendas Dagens Industri Falkengreni juttu SEBi kvartalitulemuste tutvustamiselt.

SEBi tegevjuhi sõnul tabab uus maks kiiresti ja valusalt sektorit ning selle kõrgepalgalisi kõrgelt haritud töötajaid. "Paljud võivad lähemas perspektiivis jääda töötuks, sest asjad arenevad liiga kiiresti," ütles ta.

Swedbankis töötab aasta lõpuks 600 inimest nn near-shore projektis, ehk teisisõnu töötavad nad Stockholmi peakorteri heaks, kuid Rootsi naaberriikides. Rootsist osaliselt välja viidud operatsioonide seas on nagu SEBilgi raamatupidamine, IT, aga ka fondide haldamine. Järgmise ja ülejärgmise aasta jooksul kavatseb pank viia veel 200 töökohta naabermaadesse.

"Kui pangamaks saab teoks, vaatame, kas saame seda protsessi intensiivisitada," ütles Dagens Industrile Swedbanki kommunikatsioonijuht Gabriel Francke Rodau.

Nordea on viimastel aastatel samuti kolinud osa tugiteenuseid Baltimaadesse ja Poola, kokku 1800 töökohta.