Eluasemete hinnad on Rootsi pealinnas kolme kuuga kukkunud umbes üheksa protsenti, kuid Rootsi riigile kuuluva hüpoteekpanga SBAB prognoosi kohaselt on kinnisvarahindadel veel kukkumisruumi.

Languse põhjustas ootamatu täiendava pakkumise lisandumine turule. Samas ajal jõustuvad karmimad eluasemelaenude nõuded, mis lööb osadele potentsiaalsete kinnisvaraostjatele ukse lukku.

„Kogu Rootsi kohta hinnainfo ei paista nii drmaatiline, kuid Stockholmis, Uppsalas ja Orebros on lisandunud palju uusi ehitatud kortereid,“ ütles Rootsi suuruselt viienda eluasemelaenude andja juhatuse esimees Klas Danielsson. „Stockholmis on hinnad langenud 10-15 protsenti ning võivad kukkuda veel 10-15 protsenti.“

Üleriigiliselt on Rootsis eluasemete hinnad kolme kuuga odavnenud 7,3 protsenti.

Aastaid eluasemete vähesusega ja hinnatõusuga maadelnud turul käib kiire jahtumine. Turukorrektsioon on suurim Stockholmi kallimates piirkondades, kus pakkumine ületab nõudlust. Märtsis jõustuvad karmimad laenude tagasimaksmise nõuded ja närvilisus ostjate seas annab hinnalangusele hoogu juurde.

Rootsi finantsinspektsiooni hinnangul puudutavad karmimad tagasimaksemeetmed umbes 14 protsenti uutest koduostjatest. Danielssoni sõnul võib finantsinspektsioon alahinnata meetmete mõju.

SBAB hindas võimaliku meetmete mõju ja leidsid, et 10-15 protsenti eluaseme ostusooviga inimestest ei pruugi üldse eluasemelaenu saada.

„Mõned arvavad, et 10-15 protsenti pole ju teab mis palju, kuid see on vale vaade,“ lausus ta. „Kui nõudluse poolelt võetakse ära kümme protsenti, on seda päris palju. See võib avaldada tugevat mõju piirkondades, kus pakkumine on niigi suur.“

Tema sõnul on meetmed halvasti ajastatud, kuna pangad on hakanud juba laenutingimusi karmistama, turg on jahtumas ning eelevate meetmete mõju pole veel täiel määral avaldunud. Poliitikud peaksid hoopis tegelema maksuküsimuste ja üüriregulatsiooniga, et lahendada eluasemeturu alusprobleeme.

Kui SBAB prognoosib kinnisvarahindad languse järku, arvavad teised analüütikud, et hullem on juba möödas.

Nordea Banki analüütik Andres Wallström ütles, et kuigi läinud kuul kinnisvarahinnad langesid, on november juba ajalugu ning värskem statistika on pigem julgustav. Nordea andmetel tegid eluasemete hinnad novembri keskpaigast detsembri esimese nädalani põhja ja keskmine ruutmeetrihind on nii Stockholmis kui kogu riigis juba veidi tõusnud. Nordea prognoosis lähikuudeks suhteliselt stabiilseid hindu.