Reinfeldt on kõrgeim Rootsi poliitik, kes on viimastel kuudel kahe riigi suhteid varjutanud kärpepaketi küsimuses sõna võtnud. Analüütikute arvates võib praeguse Euroopa Liidu eesistujariigi Rootsi majandus saada tõsise tagasilöögi, kui Balti riikides tegutsevad panganduskontsernid SEB ja Swedbank peavad regioonis tunnistama kahjusid, vahendas Bloomberg.
"Läti majanduses on suured tasakaalutused ja neid tuleks korrigeerida," selgitas Reinfeldt.
Kui Läti lükkas eelmisel kuul tagasi ettepaneku, mille alusel oleks eluruumidele kehtestatud maks, suurenes Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) surve meie lõunanaabritele.

Rootsi rahandusminister: Läti valmistab muret
Rootsi rahandusminister Anders Borg tõdes eelmisel nädalal, et poliitilised märgid Lätis on murettekitavad, vahendas LETA. Borg lisas, et rahvusvahelise üldsuse kannatus on väga piiratud, mistõttu minister nõudis, et Läti kärbiks oma kulutusi 500 miljoni lati (11 miljardit krooni) võrra.
"Nad andsid väga tõsise poliitilise tõotuse, et viia täide väga vastutustundlikku fiskaalpoliitikat," sõnas Borg. "Rahvusvahelise üldsuse kannatus lätlaste osas on piiratud, mistõttu nad peavad käituma väga-väga vastutustundlikult."
Borg nentis eelmisel kuul, et majanduskriisi süvenemine Balti riikides võib mõjutada kogu Põhjamaade regiooni.

Dombrovskis: Lätile avaldatakse survet
Läti peaminister Valdis Dombrovskis kritiseeris täna Borgi avaldust, nentides et riigi järgmise aasta eelarve on tehtud eeldusega, et riigi defitsiit ei kasvaks üle 8,5 protsendi SKP-st.
"Ma olen diskuteerinud IMF-i ja Euroopa Komisjoniga ning ma võin öelda, et nad olid peaaegu sama jõulised, nagu oli härra Borg," märkis Dombrovskis.
"Ma arvan, et ühes punktis on härra Borgil õigus: meil on suhteliselt vähe ruumi manööverdamiseks," lisas ta.
Dombrovskise sõnul vähendatakse järgmise aasta riigieelarvekulutusi 225 miljoni lati (4,9 miljardit krooni) võrra.
Ka Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves nõudis, et Läti võtaks kasutusele meetmeid, mis on vajalikud abipakettide nõuete täitmiseks.
"See tõepoolest ei mõjuta liialt Rootsi majandust," arvas Inges Läti mõjust Rootsi majandusele. Tema sõnul mõjutab Lätis toimuv eelkõige Läti majanduse arengut.