USA pani Setšinile peale sanktsioonid, kuna väidetavalt kuulub mees Vladimir Putini siseringi. Sanktsioonide sisuks on see, et USA kodanikud ei tohi Setšiniga äri teha ning tema USA vara on külmutatud.

„Ma ei suuda leida ühtegi põhjust, miks peaks minu osas sanktsioone kehtestama," ütles ta intervjuus. „Ma ei saa aru, mis eesmärk neil on. Ma ei osale poliitikas."

Setšin on olnud Putini kabineti liige ja samamoodi presidendiga kuulunud ka KGB koosseisu.

Nüüd on ta Rosnefti eesotsas, mis on maailma suurim börsil olev naftafirma. See on 70% ulatuses riigi omanduses ning toodab 40% Venemaa naftast.

Rosneft ise on sanktsioonidest pääsenud. Ettevõte teeb jätkuvalt koostööd erinevate Lääne firmadega, näiteks British Petroleum. Viimane omab 20% Rosneftist.

Eelmisel kuul pikendas USA ettevõte Exxon Mobile Rosneftiga oma maagaasiprojekti ning Venemaa firma kirjutas koos General Electricuga alla ühiste uuringute tegemise lepingu.

„Ma arvan, et minu aktiivne koostöö erinevate USA ettevõtetega on kasulik kõigile osapooltele. Sanktsioonid ei tohiks seda kõike puudutada," ütles Setšin.

Setšinit on kutsutud „Putini varjuks", aga mees väidab, et sanktsioonid pandi talle peale, kuna Lääne poliitikud läksid paanikasse. „Ma arvan, et tähtsad inimesed ei tohiks surve all vastu võtta olulisi otsuseid," ütles ta.