„Naftahind kujuneb finantsspekulantide tegevuse tulemusel ning tegelikud nõudluse ja pakkumise tegurid jäävad märkamata,“ vahendas Vedomosti Setšini sõnul. Setšin seab kahtluse alla ka praeguse naftaturu toimimise.

„Finantsmullid, turumanipulatsioonid, ülemäärased regulatsioonid, regionaalsed erinevused- see on kõik nii goteskne, et tekib küsimus, kas selline asi nagu globaalne naftaturg on tegelikult olemas,“ rääkis ta. Setšini sõnul on olemas turu tunnused: ostjad, müüjad ja hind. Aga nende tegevus on nagu silpmõistatus.

Setšini sõnutsi tuleb naftaturgu muuta. Finantsspekulandid ei tohiks naftahindadele enam nii suurt mõju omada. Tema sõnul peaks vähemalt 10-15% naftamüügist toimuma füüsilisel kujul. Praegu toimub praktiliselt kogu naftakaubandus maaklerite kaudu, kes vahetavad internetis vaid sümboleid. Tootmis- ja tarbimismahtude info, hinnainfo ning lepingutingimuste kohta käiva info vahetamine aitaks Setšini sõnutsi maailmakaubandust läbipaistvamaks muuta ning aitaks spekulantide manipulatsioone ära hoida.

Setšin prognoosib aastaks 2020 nafta maailmaturu hinna stabiliseerumist 60-80 dollari tasemel. Kuna aga paljud tootjad on järsu hinnalanguse tulemusel võimsusi kas kärpinud või tootmise täiesti lõpetanud, siis võib see kaasa tuua hinnatõusu ka 90-110 dollari tasemele. Sarnase nägemusega esines eelmisel nädalal ka Venemaa president Vladimir Putin.