“Kuid kindlasti peame arvestama, et majandusstruktuuris leiavad aset mõningad muutused ja seni on Eesti nendega hästi hakkama saanud,” rääkis Märten Ross täna oma kõnes Hispaania Keskpangas korraldatud seminaril „Bretton Woods 2 Under Stress”.

Ross rääkis seminari paneeldiskussioonis Balti riikide näitel arenevate majanduste jätkusuutlikkusest maailma majanduskasvu aeglustumise perioodil.

Rossi sõnul on globaalse majanduskeskkonna väljavaated jätkuvalt kehvad ja seda peamiselt USA majanduskasvu pidurdumise tõttu.

„Viimastel kuudel on teravaimaks küsimuseks olnud, milline on USA finantsturgudelt alguse saanud rahutuste ulatus. Pankadevahelise usalduse vähenemine on jõudnud ka euroalale ja kindlasti mõjutab see ka arenevate riikide finantssüsteemi. Samas spekuleeritakse võimalusega, et seekordses globaalses majandustsüklis on seni vaesematel riikidel võimalik mängida varasemast olulisemat stabiliseerivat rolli. Eestis on mõju olnud seni piiratud ja finantssektor püsib endiselt tugev, tagamaks majanduse rahastamist,” rääkis Ross.

Finantssüsteemist alguse saanud ebakindlus on järk-järgult jõudmas ka majandusse, mis avaldub erinevate riikide majanduskasvu väljavaadete alanemises. „Kui meie kaubanduspartnerite majandusaktiivsus väheneb, siis on karta ka Eesti ekspordi vähenemist, kuid seni on väliskaubanduse olukord püsinud hea,” ütles Märten Ross.

Ta lisas, et märksa suurem probleem on globaalne inflatsioon, mida võib samuti seostada finantsturgudel valitseva rahutusega. „Hinnatõusu mõju on olnud laialdane ja väga tugev. Toiduainete ja kütuse hinnad on kõrged nii maailmaturul kui ka väikestes riikides ning see omakorda mõjutab inimeste kindlustunnet,” selgitas keskpanga asepresident.