Kahjustuse ulatuse tõttu alustati kohe kaabli parandustöödega, et vältida hilisemat suuremat kahju. Praeguse info järgi mõjutas purunenud kaabel eesti.ee portaali tööd ja haigekassa teenuseid. Eesti Loto veebilehe külastamine oli kella 20 ajal veel häiritud.

Parandustööde tõttu oli häiritud eesti.ee portaali töö. RIA ja haigekassa teenused, sh digiretseptide väljastamine, taastusid kella 19.30 paiku.

Riigivõrgu osakonna juht Kaido Plovits ütles, et tekkinud olukord on küll lubamatu, kuid taoliste juhtumite eest pole riigivõrk kahjuks täielikult kaitstud. "Kuna kaabel oli tugevalt kahjustatud, siis pidime asuma seda koheselt parandama, sest vastasel juhul oleks hilisem kahju palju suurem. Vabandame kõigi ebamugavuste pärast ja pingutame, et teenused täies ulatuses kiiresti taastada."

Riigivõrk loob järjest rohkem paralleelseid andmesideühendusi, et hoida ära sarnased katkestused. Plovits lisas, et tavaolukorras annab RIA erakorralistest hooldustöödest aegsasti teada, kuid tänane juhtum vajas kohest reageerimist.

Elutähtsaid ravimeid saab digiretsepti probleemide korral EMOst

Haigekassa pressiesindaja Evelin Trink ütles ajal, mil teenused häiritud olid, Delfile, et kui digiretsepti ei saa tehnilistel põhjustel apteegis kasutada ja elutähtsad ravimid on otsakorral, siis võib pöörduda ka erakorralise meditsiini osakonda ehk EMOsse. Kui katkestus kestab pikemalt, saab raviarst tarvidusel kirjutada välja ka paberretsepte.

"Ma loodan, et inimesel, kellel on elutähtsad ravimid, on endal kodus varu vähemalt üheks päevaks," sõnas Trink.

"Kui tegemist on kriitilise olukorraga, tuleb minna erakorralise meditsiini osakonda ja pöörduda sinna paberretsepti või öösel ka ravimite väljastamiseks. Öösel on enamik apteeke kinni, aga EMOst võib küsida juhendit, kus on lähim apteek, kust ravimeid saab. Aga sageli on ka haiglatel endal ravimivaru olemas," lausus Trink.

Trink märkis, et reeglina on sarnased olukorrad lahenenud üsna rahulikult.

"Kui homse päeva jooksul esineb veel võrguprobleeme, siis saavad arstid väljastada ka paberretsepte. See valmisolek on jätkuvalt tagavaravariandina olemas," lisas ta.

Kuni kella 19.30ni ei töötanud ka ravikindlustatuse kontroll. "Selle olukorra jaoks on juba ammu vastu võetud otsus, et kui inimene vajab öösel arstiabi ja ta ei ole kindlustatu, siis igal juhul kõik, kes pöörduvad raviasutusse arstiabi saamiseks, on kindlustatud ja me tasume raviarved," kinnitas Trink.

ID-kaardi ja mobiil-ID töös katkestusi ei olnud. RIA teatas, et probleemi lahendamisega tegeletakse ning esimesel võimalusel antakse lisainfot.

Mis selle kaabliga juhtus? Seiko Kuik RIA-st selgitas Delfile, et kõigepealt hakkasid ilmnema häired netiliikluses, ning meeskonna kohale minnes nähtus, et rotid olid kaablit otsustavalt kahjustanud, nii otsustatigi see kohe, edasiste murede vältimiseks välja vahetada. Kuik lisas, et rottide rünnakus pole midagi väga enneolematut, närilistega peavad rinda pistma kõik Eesti telekomifirmad.