Täna toimus Harju maakohtus istung kohtuasjas, millega Alta Foodsi pankrotihaldur püüab tagasi võita varem Alta Foodsile kuulunud Riia piimakombinaadi aktsiaid, teatas BNS.

2009. aastal kõnealuste aktsiate omanikuks saanud ja mullu osaluse loovutanud RPS Holdingu esindaja vandeadvokaadi vanemabi Anne Haller ütles kohtus, et RPS Holdingu nõukogu annab firma juhatusele volituse kompromissi pakkumiseks.

Kohtuasja arutamine jätkub kava järgi 25. augustil, kui on plaanis kuulata kolme tunnistajat, kelleks on vaidluste osapoolte Alta Foodsi pankrotihalduri ja RPS Holdingu palgatud eksperdid ning Swedbanki Investeerimisfondi esindaja.

Alta Foodsi pankrotihaldurit esindav vandeadvokaat Toomas Tamme selgitas kohtus, et Riia piimakombinaadi aktsiate üleminek Alta Foodsilt RPS Holdingule on tagasivõidetav, kuna tehing oli eesmärgita ja Alta Foodsi võlausaldajad ei saanud sellest midagi.

Kohtuvaidluse põhisisuks ongi asjaolu, kas tehing piimakombinaadi aktsiatega omas majanduslikku sisu või mitte.

2009. aasta septembris loodud RPS Holding sai ajakirjanduse andmeil 80 protsendi Riia piimakombinaadi aktsiate omanikuks, kuna Alta Foods ei suutnud täita oma võlakirjaemissioonist tulenenud kohustusi ja loovutas seetõttu oma osaluse piimakombinaadis võlakirjaomanike loodud firmale. Möödunud aastal läksid samad aktsiad üle USA investeerimisfirmale Darby Overseas Investments, kellele kuulus ülejäänud viiendik aktsiatest. Möödunud aasta detsembris kirjutas Äripäev, et RPS Holdingu valduses olnud aktsiad olid varasemast panditud Darbyle ja viimane võttis need Eesti investorite firmalt ära ehk USA firma omandas aktsiad null krooniga.

Ülemöödunud aasta novembrist pärineva info kohaselt oli toona RPS Holdingsi omanike hulgas hulk tuntud Eesti ärimehi, näiteks Jüri Mõis, Hannes Tamjärv, Rainer Nõlvak, Fjodor Berman ja Meelis Virkebau.

Praegu näitab Krediidiinfo, et RPS Holdingsi suuremad aktsionärid on raskustesse sattunud riskikapitalifondi Gild Arbitrage juhtiv AS GA Fund Management 26 protsendiga, PWN Invest OÜ 10 protsendiga ja Swedbank AS 41 protsendiga. Seega enam kui 20 protsenti aktsiatest on väiksemate aktsionäride omanduses.