Täna kirjutavad EVTV üks osanik Rootsi telekontsern Kinnevik ja osa RTV aktsionäre alla kavatsuste protokollile, millega pannakse alus uuele telekanalile.

RTV ühe omaniku Mart Siimanni sõnul saab kuni uue kanali töölehakkamiseni vaadata nii EVTV-d kui ka RTV-d. "Mingit musta auku eetrisse ei teki," kinnitas Siimann.

EVTV juhatuse esimees Viktor Siilats nentis, et uue kanali töölehakkamisel peavad EVTV ja RTV ilmselt oma tegevuse telemaastikul lõpetama. "Millal see juhtub, ei oska ma täna veel öelda," lausus ta.

Siilatsi väitel EVTV-s aktsiate kontrollpakki omav aktsiaselts Eesti Video on küll uue telekanali loomise osas läbirääkimisi pidanud, kuid projektis firma ei osale. "Uues telekanalis ei oleks meil nii palju kaasa rääkida, et võiksime programmi taseme eest vastutada," nimetas Siilats ühe keeldumise põhjuse.

Täna allakirjutatav kavatsuste protokoll on vaid uue telekanali loomise otsus. Sellele peab järgnema ettevõtte asutamislepingu sõlmimine ning kultuuri- ja haridusministeeriumist ringhäälinguloa taotlemine.

"Eks iga jõudude koondamine ole positiivne," kommenteeris Siilats oma endiste kolleegide kavatsust. "Ma ei usu, et vaataja sellest otsusest midagi kaotaks."

äripäeva andmetel jaguneb aktsiakapital uues telekanalis Kinneviku ja RTV seniste osanike vahel võrdselt ning juhatuse esimehe koht kuulub Kinnevikule.

Telejaama Kanal 2 juhatuse esimees Ilmar Taska on äripäevas väitnud, et uuel kanalil võib tekkida probleeme ringhäälinguloa saamisega. Tema sõnutsi peab Eesti seaduste kohaselt telekanali hääleõiguslikust aktsiakapitalist pool pluss veel üks hääl kuuluma kohalikule kapitalile.

RTV juhatuse esimehe asetäitja ja Soome MTV direktori asetäitja Jaakko Paavela ütles eile Baltic News Service-ile, et tema pole uue telekanali loomisest teadlik.

RTV aktsionäri Telemedia tegevdirektor Avo Anton ütles Baltic News Service-i teatel, et Reklaamitelevisiooni aktsionäride üldkoosoleku otsusel osalevad RTV aktsionärid uues projektis vastavalt soovile.

EVTV ja RTV pidasid juba pikemat aega edutult ühinemisläbirääkimisi. Juba 1994. aasta kevadel tegi EVTV RTV-le ühinemisettepaneku, pakkudes partnerile 30 protsenti ühisfirma aktsiatest. Kuigi hiljem pakkumist tõsteti, katkesid ühinemiskõnelused ametlikult tänavu oktoobris.

RTV juhatuse esimees Mihkel Reial väitis toona, et firma ei saanud EVTV-lt ühinemisettepanekule selget vastust, samuti jäi lahendamata aktsiate jaotamise probleem. Reial lisas, et majandusliku olukorra poolest on RTV võimeline ka üksinda jätkama.

EVTV juhatuse esimees Viktor Siilats leidis tookord, et läbirääkimised viisid ummikusse RTV äärmuslikud ja vastukäivad seisukohad.

AS Reklaamitelevisiooni asutasid 1992. aasta märtsis Soome Mainos TV ning 13 Eesti ettevõtet, sealhulgas Eesti Televisioon, TeleMedia, Eesti Telekom, Hansa Kindlustus ja Inreko.

RTV aktsiakapital on 11,4 miljonit krooni ning selleks aastaks prognoosib telekanal oma käibeks 19 miljonit krooni.

AS EVTV on loodud 1993. aasta augustis ning ettevõte kuulub Eesti Videole ja Rootsi meediakontsernile Kinnevik.

VICTORIA PARMAS