Juunikuised numbrid viitavad sellele, et nii ekspordi kui tööstuse kasv võibki jääda negatiivsele territooriumile vähemasti kuni septembrini, mil tuleb appi tehniline baasefekt, mis numbreid väheke paremaks tuunida aitab, kuid sisuliselt olukorda paremaks ei tee.

Fundamentaalsetes tegurites välisturgudel ilmselt ka teises poolaastas paranemist ei tule, vaid majanduskasvude aeglustumisfaas kestab. Samas ekspordi konkurentsivõime meid ümbritseva mitte eurot kasutavate riikide suunal, sealhulgas meie suurima ekspordituru Rootsi suunal, peaks aina paranema, seoses eurokriisis üha odavneva euroga.

Võimalike eksporditurgude asukoha suhtes on Eesti hetkel väga hästi positsioneeritud, need on Euroopas parima kasvupotentsiaaliga.

Tööstustoodangu nõrkusest ja eksporditulude vähenemisest pole end siiani lasknud kõigutada Eesti kohalikud tarbijad, kelle optimism püsib kõrgemal kui teistel Eurotsooni tarbijatel, sest rasked ajad ja rasked otsused on siinkandis juba ära tehtud, rasket võlakoormat kukil vähendatud ja sääste mustadeks päevadeks kogutud, nii et võib kriisiaegadel tagasi hoitud tarbimissoovidele järele anda küll.

Tarbijate kindlustunne on küll juunis ja juulis veidi allapoole tiksunud, tulenevalt muredest eurotsooni ja üldiste majanduse väljavaadete pärast, kuid iseeneste finantsseisu nähakse endiselt stabiilsena ja mingit muutust selles osas ei ole. Ajaloolistele madaltasemetele alanenud euribor rõõmustab ka suurt osa tarbijaist, jättes väiksematest laenumaksetest rohkem raha kätte, mida poodnikele viia.

Teises kvartalis kokku oli seega jaemüügi kasv kaheksa protsenti ning tööstuse kasv - kaks protsenti, mis muid tegureid arvesse võtmata viitavad tsirka 2,7protsendilisele majanduskasvule teises kvartalis. Majanduskasvu esialgne hinnang teise kvartali kohta tuleb täpselt nädala pärast.