„Majanduse järk-järguline taastumine Kesk-Euroopas ja Balti riikides jätkub aastail 2015–2016 vaatamata Vene-Ukraina konfliktile, mille tõttu Venemaa majandus on stagneerumas ning mis põhjustab Ukrainas sel aastal järsku majanduslangust," ütles Arumäe.

Poola, Läti ja Leedu majandused kasvavad tema hinnangul mõõdukalt, samas kui Eestis jääb majanduskasv kesiseks, pitsitatuna ka Soome stagnatsioonist. Lühiajalist kasvu pidurdab ka ajutine majanduslangus Saksamaal ja eurotsoonis. "Osaliselt Ukraina kriisist põhjustatud ebakindluse tõttu on eurotsoonis teise poolaasta jooksul oodata nullkasvu," märkis analüütik.

SEB prognoosi kohaselt kestab Vene-Ukraina konflikt veel kaua. Kasvuootused Eastern European Outlookis põhinevad eeldustel, et konflikt ei eskaleeru sõjaliselt, tõsisemaid katkestusi Vene energiatarnetele Euroopasse ei tule ning kaubandussanktsioonid Lääne ja Venemaa vahel ei süvene. Praegused sanktsioonid, millel SEB arvates on suhteliselt väike otsene mõju, jäävad eeldatavalt kestma suurema osa 2015. aasta jooksul.

"Eesti majandus sõltub tugevalt ekspordist ning seda pitsitavad mitte ainult Vene majanduslangus, vaid ka Soome nõrk majandus ning vähene investeerimisaktiivsus," rõhutas Arumäe.

Eesti majanduskasv on sel aastal oodatavalt 1,2% ja järgmisel aastal 1,3%, taastudes alles 2016. aastal ligi 3%-le.