Kuigi möödunud aasta jooksul on eluaseme hind langenud 20 protsenti, pole Rüütli sõnul põhjust rääkida kinnisvaramulli lõhkemisest, vahendab ETV24 “Aktuaalse kaamera” uudist.

Rüütli sõnul tehakse 70 protsenti kõigist Eesti kinnisvaratehingutest Tallinnas. “Täna on 9000 korterit, mis on nii öelda pimedad aknad ja umbes kaks korda nii palju on turul veel sellist pinda, mis on kas vaikses müügis või on tegelikult ka portaalides pakkumisel,” selgitas Rüütel.

Rüütel ütles, et eluasemete hinna langust on keerukas prognoosida, sest kuigi möödunud aastal oli keskmine hinnalangus 20 protsenti, oli ka neid objekte, mille hind tõusis. “Kui on 200 protsenti olnud viimaste aastate tõusu ja kui siis 20 protsenti on langust, /…/ siis ei saa ju mingisuguse mulli lõhkemisest rääkida.”

Kinnisvarafirmade liidu tegevjuhi hinnangul võib hind aasta jooksul langeda veel 10 protsenti.

Kunagine ehitusfirma Skanska juht Jaanus Otsa ütleb, et ka tema ei tea, kui sügavale turg langeda võib ja kaua langus kestab, kuid arvab, et mõne aja pärast turg elavneb ja järgneb tõus.

Otsa arvates on täiesti kindel, et mõne aja pärast, kas aasta või kahe pärast algab elamuehitusturul jälle elavnemine ja ehitatakse päris palju uusi kortereid. Otsa lisab, et Eestis elab enamik inimesi nõukogude ajal ehitatud korterites, mis korteriplaanilt tegelikult ei sobigi elamiseks. Eesti ehituskvaliteeti hindab Otsa kõrgeks, kuid tema sõnul ehitatakse maju valedesse kohtadesse.

“Ma arvan, et 80 protsendi osas, mis on ehitatud Eestis, on see ehituskvaliteet väga kõrge ja meil ei ole siin midagi häbeneda. 20 protsenti on võib-olla sellise kvaliteediga, millel on tõsiseid puudusi, aga eks see ole nii igal maal,” arvas Otsa.