Septembri keskel algatas SEB eraisik Toomas Rüütmanni ja mitme temaga seotud ettevõtte suhtes pankrotimenetluse. Ametlikult kuulutati endine autoärimees varatuks eelmisel nädalal, pankrotivaradest jäi aga välja veel hiljaaegu ettevõtjale kuulunud õunaistandus.

“TR Majad polnud aasta alguses enam võimeline Rõngu Aeda investeerima ja seetõttu pidasime vajalikuks korraldada aktsiate suunatud emissioon ja leida lisainvestor,” tunnistas Rüütmann eile Päevalehele. “Abistajat ja uusi vabasid vahendeid ei tulnud kaugelt otsida, vaid seda pakkus mulle minu tütre abikaasa. Olen talle selle eest tänulik,“ sõnas ta.

Hakkab aednikuks

Ettevõtte uute omanikena on registreeritud vähemusosanikena Šveitsi panga nimetud kliendid ja pakendiautomaate tarniva ettevõtte Tomra Baltic OÜ juhatuse esimees Eero Nõgene. Eile välismaal viibinud Nõgene oma plaanidest ettevõtte suhtes ei rääkinud.

Rüütmanni sõnul algas emissioon juba tänavu veebruaris, misjärel TR Majad otsustas investorina Rõngu Aiast väljuda ja osaluse müüa. Ta tunnistas siiski, et on Rõngu Aia käivitajana sellest endiselt huvitatud.  

“Rõngu Aias töötab ka minu vend ja pole välistatud, et pärast probleemide lahendamist SEB-ga lähen samasse valdkonda tööle. Senisest rahulikum elu ja maal aednikuna toimetamine on praeguses olukorras üks minu võimalikke perspektiive, mille täitumisse usun.”

Rõngu Aia osalusega ettevõttele T&T Õunaaiad OÜ kuulus Vil­jandimaal sada hektarit maad. Seoses välja kuulutatud pankroti ja võlgnevusega SEB-le seati pank­rotihaldurile eesmärk kasvatada puudujäävat vara kõigi sea­duslike meetoditega. Paraku tehti viimane muudatus istan­du­se omanikfirma OÜ Rõn­gu Aed äri­registri kaardil mõni aeg enne pankrotiprotsessi algust. Üht-teist on jäänud siis­ki ka sa­maks: Nõgese juhitav Tomra Baltic OÜ asub aadressil Sõpruse pst 151, kus tegutses ka Kommest Auto.