Riiklik kindlustustoetus on rahaline abi, millega osaliselt hüvitatakse väikese ja keskmise suurusega põllumajandustootjatele kindlustusmakseid, mis nad on tasunud kindlustusandjaga sõlmitud kindlustuslepingute alusel, teatas PRIA.

Kindlustusandja valib põllumajandustootja ise ning kindlustuslepingu esemeks võib olla tera- ja kaunvili, heinaseeme, õlikultuurid, kartul, köögivili, puuvili, marjad, viljapuud, marjapõõsad, puukooliistandused, dekoratiivtaimed, põllumajandusloomad ja –linnud, mesilaspered.

Kindlustusriskiks võib olla loodusõnnetusega võrreldav või ebasoodne ilmastikutingimus (nt külm, rahe, jää, tromb, põud vms), looma- ja taimehaigused ning kahjurite levik. Olenevalt kindlustatud riskist on kindlustustoetuse määr kuni 80% või kuni 50% tasutud kindlustusmaksetest.

PRIA riiklike toetuste büroo juhataja k.t Liina Tilk täpsustas: „Kindlustushüvitise maksab vajadusel kahjukannatajale välja ikka kindlustusfirma, aga PRIA maksab kindlustusmaksete tasunuile toetuse välja sõltumata sellest, kas talunik looduskahjude tõttu kindlustushüvitist sai või mitte.“

Kindlustamine on paljudel juhtudel kõige kasulikum vahend riskide maandamiseks. Kindlustustoetuse sisseseadmisega on loodud süsteem selleks, et põllumajandustootjail oleks kergem kindlustusmaksete tasumisega toime tulla ning looduskahjude puhul ei peaks riik otsima võimalusi erakorralise abi osutamiseks.

Kindlustustoetuse perioodiks on kalendriaasta alates toetuse maksmisele eelneva aasta 15. juunist kuni kindlustustoetuse maksmise aasta 14. juunini - tänavuse taotlusvooru puhul 15. juuni 2007 kuni 14. juuni 2008.

Taotlusi saab 1.-10. juulini esitada PRIA keskusse Tartus, Narva mnt 3; vormid ja lisainfo on saadaval PRIA kodulehel www.pria.ee. Toetuse määramise otsused teeb PRIA 30 tööpäeva jooksul arvates taotluse esitamisest ehk hiljemalt 22. augustiks ning maksab toetused välja hiljemalt 5. septembriks. Tänavu on meetme eelarves toetuste väljamaksmiseks üks miljon krooni.