Kihelkonna vallalt 2004. aastal 777 777,77 krooni eest viltuse Kiipsaare tuletorni ostnud kinnisvaraärimees Meelis Osa soovib kohtus tehingu tühistamist ja osturaha tagastamist.

Osa ostis Vilsandi rahvuspargis asuva tuletorni teadmisega, et saab selle rekonstrueerida. Vaidlusega tegeleva kohtuniku Külli Mõlderi sõnul kehtisidki 2004. aasta oktoobrini paigale valla väljastatud projekteerimistingimused.

Ostust möödunud üheksa kuu jooksul uus omanik ehitustegevust ei alustanud. Miks Osa uuendamistöid ei alustanud, pole teada, sest omanik ei soovinud vaidlust kommenteerida.

Projekt jäi toppama

Kui Osa 2005. aastal vallalt uued tingimused sai ja need septembris keskkonnaministeeriumi kooskõlastamisele saatis, jäi projekt aga pooleli. 2006. aasta jaanuaris saatis Saaremaa keskkonnateenistus Vilsandi rahvuspargi valitsejana Osale kirja, milles keeldus projekti kooskõlastamast. Keskkonnateenistus viitas oma otsuses riikliku looduskaitsekeskuse argumentidele, mille kohaselt ei ole projektis mainitud hoonestusel neemele peale tungiva mere tõttu lootust püsima jääda.

Kihelkonna vallavanem Jüri Saar ega varasem vallajuht Marju Lõbus ei soovinud oma seisukohti Päevalehele mitme päeva jooksul kommenteerida.

Pärnu maakohtus jätkub vaidlus eeloleval esmaspäeval.