Veterinaar- ja toiduameti toiduhügieeni osakonna juhataja Raimond Strastini sõnul kuulusid kõik piimatootjad, kelle toorpiim keelatud ainet sisaldas, E-Piima piimaringi. Praeguse seisuga peaks saastunud piimatoodete müügi kahtlusest prii olema Põlva Piim, kelle pulbripartiist samuti klooramfenikooli leiti, kirjutab Postimees.

Probleemid klooramfenikooli sisaldusega tekkisid augusti lõpus, kui Saksamaal tehtud proovides leiti E-Piima ja Põlva Piima pulbrist nii Eestis kui Euroopa Liidus keelatud ainet. Seepeale asusid Eesti riigiametnikud aktiivselt otsima saaste tekkeallikat.

Strastini sõnul on teispäeval selgunud tulemuste näol tegemist esmatasandi testidega, mida kontrollitakse üle Saksamaa laboris. Enne sealsete analüüside tulemuste teadasaamist ei soostunud ta avaldama ka kolme piimatootja nimesid ega isegi seda, kas tegemist on suurte või väiketootjatega.

Analüüside tegemine läheb riigile maksma 200 eurot ühe proovi kohta ehk kokku ligi 9400 krooni. Vastuste teadasaamine võib aga aega võtta kuni poolteist kuud.

Mida klooramfenikooli positiivse proovi andnud piimatootjatega tehakse, ei julgenud Strastin öelda. Tõenäoliselt peatatakse mõneks ajaks nende piima vastuvõtmine.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel on varem Postimehele öelnud, et kui keelatud aine on sattud toorpiima ravimitega, siis selle eest trahvitakse tootjaid ning nad ei tohi vähemalt kuu aega oma piima müüa. Nii karmi käitumise põhjuseks on 2001. aastast kehtiv seadus, mis keelab nimetatud ainet sisaldavate ravimite tarvitamise põllumajandusloomadel.

Strastini sõnul kontrollitakse lähipäevil nii söödalisandeid kui ka ravimeid, mida mainitud tootjad kasutanud on, sest just need on võimalikud allikad, kust keelatud aine toorpiima sattus.

Teisipäeval otsustas klooramfenikooli puudutava märgukirja põllumajandusministeeriumile saata ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) piimatoimkond, nõudes riigilt vajaliku aparatuuri soetamist, et põllumajandussaadustes oleks võimalik kontrollida ka klooramfenikooli sisaldust.