Veterinaar- ja toiduameti toiduhügieeni osakonna juhataja Raimond Strastini sõnul kuulusid kõik piimatootjad, kelle toorpiim keelatud ainet sisaldas, E-Piima piimaringi. Praeguse seisuga peaks saastunud piimatoodete müügi kahtlusest prii olema Põlva Piim, kelle pulbripartiist samuti klooramfenikooli leiti.

Probleemid Eesti piima klooramfenikooli sisaldusega tekkisid augusti lõpus, kui Saksamaal tehtud proovides leiti E-Piima ja Põlva Piima piimapulbrist nii Eestis kui Euroopa Liidus keelatud ainet, vahendas BNS. Seepeale asusid Eesti ametnikud otsima saaste tekkeallikat.

Strastini sõnul on teisipäeval selgunud tulemuste näol tegemist esmatasandi testidega, mida kontrollitakse üle ühes Saksamaa laboris. Enne nende analüüside tulemuste teadasaamist ei soostunud ta avaldama kolme piimatootja nimesid ega isegi seda, kas tegemist on suurte või väiketootjatega.

Analüüside tegemine läheb riigile maksma 200 eurot ühe proovi kohta ehk kokku ligi 9400 krooni. Vastuste teadasaamine võib aga aega võtta kuni poolteist kuud.

Mida klooramfenikooli positiivse proovi andnud piimatootjatega tehakse, ei osanud Strastin öelda. Tõenäoliselt peatatakse kolmapäevast mõneks ajaks nende piima vastuvõtmine.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel on varem öelnud, et kui keelatud aine on sattud toorpiima ravimitega, siis selle eest trahvitakse tootjaid ning nad ei tohi vähemalt kuu aega oma piima müüa.