Tallinna Sadama nõukogu arutab sadamatasude küsimust oma homsel istungil ning kuigi firma juhtkond ei taha otsesõnu öelda, et kaalutakse nende tõstmist, tuleb koosolekul juttu ka nendest.

Tallinki juhi Kalev Järvelille sõnul on Tallinnas küsitavad summad juba praegu väga kõrged ning võrreldavad vaid Helsingiga. Seetõttu ei pea ta nende tõstmist kuidagi põhjendatuks. «Tallinna Sadama rentaabluse ja staatusega firma puhul tähendaks tasude tõstmine vaid monopoolse ettevõtte teiste firmade seljas liugulaskmist,» kinnitas Järvelill.

Kuna laevapileti hinnast moodustavad küllalt suure osa erinevad sadamatasud, avaldab see tema kinnitusel kahtlemata mõju ka piletihindadele. Kui suur võiks hinnatõus aga olla, ei soostunud ta veel spekuleerima. «Me oleme sadama sellistest plaanidest kuulnud, kuid ühtegi arvutust ei ole me veel näinud, mistõttu ei saa ka selle mõju üle arutada,» lausus kõige enam Tallinna ja Helsingi vahel reisijaid vedava firma juht.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Mart Toomingas oli eile sadamatasudest rääkides ettevaatlik, öeldes et esmalt vaadatakse üle tasude erinevate komponentide suurused ja proportsioonid ning alles seejärel hakatakse tõstmisele mõtlema. «Suund on ühtlustamise ja ühesuguse kohtlemise suunas,» märkis ta.

Tooming lubas, et konkreetsemate otsuste puhul tutvustatakse neid eelnevalt ka klientidele.

Sadamaoperaatorite liidu juhi Ago Tiimani sõnul tuleks sadamatasude tõstmisel olla väga ettevaatlik, sest vastasel juhul ei oleks viimane enam konkurentsivõimeline. «Balti mere regioonis on Helsingit arvestamata Tallinna hinnad juba suhteliselt kõrged,» rääkis ta. «Kui need veelgi tõusevad, tekib reaalne oht, et transiidivood ei liigu enam läbi Eesti, vaid suunduvad näiteks Riiga või Peterburi.»

Eesti ühe suurema transiidifirma Pakterminali juhi Sulev Loo sõnul on sadama plaane raske kommenteerida, sest nendest on küll kuuldud, kuid ühtegi konkreetset projekti ei ole esitatud. «Senine koostöö sadama uue juhtkonnaga on meil olnud väga hea ning tahaks loote, et see jätkub,» lausus Loo. «Kui mingi projekt on välja töötatud, siis küllap tutvustatakse seda esmalt meilegi.