Alates eelmise aasta kevadest on Eesti meremeeste sõltumatu ametiühing (EMSA) DBT juhtkonnaga jõuda sisuliste kokkulepeteni, kuid ettevõte ei ole seni näidanud valmisolekut kollektiivlepingut sõlmida, teatas EMSA.

AS DBT osutab Muuga sadamas muuhulgas laevade laadimis- ja lossimisteenust. Tervisele ohtlike kaupade käitlemise tõttu töötavad inimesed pikaajaliselt kõrgendatud terviseriski olukorras. Enim probleeme on töötajail olnud hammaste spetsiifiliste kahjustustega, nägemishäiretega, nahakahjustuste ja hingamisteede infektsiooniga hoolimata respiraatorite kandmisest.

Töötajad soovivad kollektiivlepinguga tagada tööandja suurema tähelepanu töötajate tervise säilimise tõhusamale kaitsele ja muudele sotsiaalsetele garantiidele. 
Teiseks põhinõudmiseks on põhipalgamäärade oluline tõstmine lisatasude vähemalt samale tasemele jäädes. Selle aasta algusest muutis tAS DBT ühepoolselt töötasustamise aluseid, millega suurendati lisatasusid ning töötajate sissetulekud tõusid sellest tulenevalt 15-25 %. Kuna lisatasude määramise otsus on töötajatega kooskõlastamata ning seda on tööandjal võimalik ühepoolselt vähendada, siis puudub töötajatel tänaseni kindlus sissetuleku suurenemise osas. Põhipalkade tõusu pole firmas olnud viimased viis aastat.

EMSA ühendab ligikaudu 1500 reisi- ja kaubalaevadel töötavat meremeest ja 200 sadamatöötajat. AS DBT-s töötab umbes 60 sadamatöölist, neist 38 on EMSA liikmed.