Vale planeerimine on Eestis tekitanud olukorra, kus saeveskitele ei jätku toorainet, kuid samas jätkub ümarpalgi eksport, ütles Toftani juht Tiit Kolk.

“Hüsteeriline olukord on kestnud juba augustist alates, kui kollektiivpuhkused lõppesid,” sõnas Kolk Võrumaa Teatajale.

Enne suvepuhkuste algust saagisid suuremad saeveskid oma laoplatsid tühjaks ning suve lõpul taas tööd alustades ei suutnud toormetarnijad enam nõudlust rahuldada.

Ainult üksikud Eesti saeveskid said novembrini stabiilselt töötada. Lisaks Toftanile veel Aegviidu ja Vaida saeveski, ütles Kolk. Ülejäänud jäid seisma või töötasid alakoormusega. Eelmise nädala lõpuks langes Toftani palgivaru alla kriitilise piiri, mistõttu otsustati töö täielikult katkestada.

Kui palgivaru jääb alla kriitilise piiri, ei saa suurt tehast käivitada, ütles Kolk Võrumaa Teatajale.

Praegu on ettevõtte ligi sada töötajat palgalisel puhkusel. Kahe nädalaga loodab Kolk toormevaru taastada, mis saab aga edasi, pole teada. Kui sunnitud töökatkestusi veelgi ette tuleb, peavad töötajad tema sõnul leppima kas palgata puhkusega või puhkusega osalise palga eest.

Kuigi toormepuudus kummitab Eesti saeveskeid igal sügisel, on tänavune kriis oluliselt teravam. Selle põhjuseks on nõudluse suurenemine: saeveskeid on juurde ehitatud ning vanad veskid on tootmismahtu suurendanud.

Kolk usub, et olukorda aitaks leevendada metsaraie üldine suurendamine. Kui metsade pindala vähendamisega ei olda nõus, tuleks ümarpalgi väljavedu piirata. Küsimus on selles, et võimsused seisavad jõude ja inimesed saadetakse koju. See on päris palju väikseid tragöödiaid, ütles ta.

Kuigi iga tööta päev tähendab Toftanile kahjumit, pankrotioht puudub, kinnitas Kolk.