Ida-Viru maavalitsus kuulutas kolmapäeval välja avaliku kirjaliku enampakkumise Saka mõisa hoonetekompleksi müügiks ning määras selle alghinnaks 231.500 krooni. Kaks korda proovis maavalitsus mõisa müüa möödunud aastal. Esimest korda pandi alghinnaks 463.000 krooni. Müük ebaõnnestus ning samal aastal kuulutati välja uus müük poole väiksema alghinnaga.

“Teisel korral oli kolm tahtjat, ent ühegi äriplaan ei vastanud oodatule. Kellegi puhul ei nähtunud, et nad kavatsevad seal midagi tõsiselt edendama hakata. Ühest pakkujast oli kohe näha, et ta kavatseb mõisa osta edasimüügi eesmärgil,” rääkis maavalitsuse rahandusosakonna juhataja Monika Helmerand Põhjarannikule.

Maavalitsuse jurist Milvi Tooming lausus, et müüdavad hooned on tugevalt rüüstatud ja lagunenud. Ta lisas, et kui mõisa ei suudeta müüa ka kolmandal katsel, tuleb korraldada järgmine enampakkumine, kuni see lõpuks müüdud saab. “Oleks ju kurb, kui selline objekt Ida-Virumaa jaoks kaotsi läheks.”

Maavalitsus loodab leida kompleksile ostja, kes suudab seal välja arendada kauni kultuuri- ja turismiobjekti.

Kohtla vallavanem Arno Rossman ütles, et viimaste aastate jooksul on mõisast kõik, mis vähegi võtta andis, minema tassitud. “Aga iseenesest on see ju üsna atraktiivne objekt. Asub maastikukaitsealal, lähedal meri. Pealegi kaasneb mõisaga ka 5,3 hektari suurune mõisapark,” lausus ta.

Rossman ei osanud öelda, miks Saka mõis siiani omanikku pole leidnud. “Aga minu teada pole siiani Ida-Virumaal ühtegi mõisa ostetud, kui Kalvi mõis välja arvata. Tegelikult aga ennustati juba ammu, et Lääne-Virumaalt peaks mõisateostu laine varsti meile jõudma.”

Rossman arvas, et maavalitsuse küsitav 230.000 krooni võib olla siiski veidi kõrge hind. “Peab arvestama, et ostja peab sinna palju investeerima. Arvan, et kui vald oleks müüki korraldanud ning oleks leidunud tõsine ostja, kes nõus sinna ei tea kui palju miljoneid investeerima, oleksime küll odavama hinnaga müünud. Võib-olla olnuks see 50.000-100.000 krooni. Aga päris ilma rahata pole ka õige ära anda, sest kui ostjal pole seda 50 tuhandet, siis kust võtab ta need miljonid, mis sinna sisse panna,” rääkis vallavanem.

Enampakkumise tähtaeg on 14. septembril, mil ümbrikud avatakse.

Saka mõisa viimane mõisnik Karl Lövis of Menar lahkus 1939. aastal Saksamaale. Nõukogude ajal oli mõisas pioneerilaager, hiljem asustasid seda Nõukogude piirivalvurid. Pärast nende lahkumist on mõisakompleks seisnud mahajäetuna ning rüüstajatest tugevalt räsida saanud.