„Lisaks eratarbimisele annab kindlasti ka rahvusvaheline kaubandus Saksamaa majanduskasvule positiivse tõuke”, ütleb Maren Diale-Schellschmidt, AHK peadirektor: „Me eeldame, et Saksamaa import tõuseb käesoleval aastal ligi 7 protsenti. See on positiivne uudis ka Eesti eksportööridele.”

Diale-Schellschmidt tugineb värskele Saksa Tööstus- ja Kaubanduskodade Liidu (DIHK) poolt avaldatud uuringule. Uuring viidi läbi 2015. aasta varakevadel ning sellest võttis osa 23 000 Saksa ettevõtet, kes vastasid majandusolukorda puudutavatele küsimustele. Uuringu tulemused olid niivõrd positiivsed, et DIHK tõstis Saksamaa majanduskasvu prognoosi hinnangut 1,3 protsendilt 1,8 protsendile. „Saksamaa lõikab kasu endiselt madalatest intressidest rahvsuvahlistel turgudel ja nõrgast eurost”, ütles AHK peadirektor. „Soodne naftahind ja nõrk vahetuskurss tuleb Saksa tööstusele igati kasuks. Suurem ostujõud elavdab Saksa kaubandust.” Saksamaa majandus ei ole praegusest Venemaa kriisist mõjutatud, muidu oleks see nende majanduskasvu oluliselt pidurdanud.”

Väliskaubanduskojana tunneme juba praegu Eesti ettevõtete huvi kasvu Saksamaa turu vastu. Kaubanduskoja liikmeskond on käesoleva aasta keskpaigaks kasvanud 420 liikmeni. „Ettevõtted erinevatest sektoritest küsivad infot turuülevaadete, äripartnerite ja müügiesindajate otsimise kohta” sõnas Diale-Schellschmidt. Seejuures paistab silma, et teadmised Saksa turust on küllalt väiksed. Paljud väiksemad ettevõtted ehmuvad Saksa turu suurusest. „Samas on Saksamaal ka nišiturge, mis pakuvad Eesti knowhow-le häid võimalusi”, lisas Diale-Schellschmidt. Eraldi võib välja tuua energiasektori, masinaehituse, IT-valdkonna ja tervishoiuturu. „Edu on Saksa turul võimalik saavutada aga vaid tänu väga heale eeltööle”, rõhutas peadirektor.

Seejuures on aga ka Eesti Saksa toodete jaoks huvitavaks eksportturuks. „Just EL-i siseselt kasvab Saksa toodete eksport kõige rohkem”, ütleb Diale-Schellschmidt. Kaubanduskoda tegeleb palju ka Saksa tootjatele edasimüüjate otsimisega Eestis.