Mein Schiff 5 polsterdas väliskaubandusbilansi ekspordipoolt 480 miljoni euroga, andes seega ligi kümnendiku Soome juuni ekspordist. Ilma laevata oleks eksport hoopis viieprotsendilises languses olnud, märkis Soome rahvusringhääling Yle.

Aasta esimese kuue kuu jooksul on Soome väliskaubanduse maht olnud väiksem kui mullu. Poolaasta võrdluses on ekspordi maht viis ja impordi maht ühe protsendi jagu allpool mullust taset.

Juuni import kasvas Soomes kaks protsenti võrreldes mulluse juuliga.

Nordea majandusanalüütik Pasi Sorjonen rääkis Ylele, et laeva üleandmine oli statistikas üllatus, aga seda sekka arvestamata püsis Soome eksport ennustatud 5-9% langusvahemikus. "Arvan, et juuni oli üksik tipphetk. Juulis ja augustis näeme arvatavalt juba taas nõrgemaid numbreid," ütles ta.

Sorjoneni sõnul oleks Soome ekspordi kasvuks vaja, et investeeringud seadmetesse ja sõidukitesse kasvaksid mujal maailmas kiiremini. Seda aga siiski silmapiiril näha pole, lisas ta.

Samal ajal alustati Turu dokis järgmise Saksa kruiisilaeva, Mein Schiff 7 ehitust. Mein Schiff 6 ehitus on parasjagu pooleli ja selle valmimistähtaeg on järgmisel aastal. Mein Schiff 7 ja Mein Schiff 8 peaksid valmima vastavalt 2018. ja 2019. aastal.