Euroopa piimakarjapidajad võitlevad oma eksistentsi eest. Eriti valusad on piimatoodete madalad hinnad, kirjutab NZZ.ch. Berliin ja Brüssel peavad leidma lahenduse.

Piimahinnad on Euroopas keldrisse kukkunud. Tarbijad võivad rõõmustada, kuna maksavad liitri piima eest supermarketites oluliselt alla euro.

2014. aastal oli Saksamaal umbes 75 000 piimakarjapidajat. Nendest tuhanded on loobunud piima kokkuostu saatmisest. Mai algul teatas Saksamaa supermarketite turuliider Aldi värske piima liitrihinna langetamisest 59 sendilt 46 sendile, mis on signaaliks kogu kaubandusele. Piima töötlemiseks saatjad saavad liitri piima eest vähem kui 30 senti, kuid kulude katmiseks vajavad nad 40 senti liitrist.

Saksamaal soovitakse finantsabi, kuid ka uusi reegleid piimakarjapidajate, piimakombinaatide ja jaekaupmeeste vahel. Läinud aastal loobuti Euroopa Liidus aastapikkusest piimatootmise kvootide süsteemist.

2015. aasta septembris otsustasid EL põllumajandusministrid 500 miljoni eurose finantsabiprogrammi. Saksamaa saab sellest umbes 69 miljonit eurot.

Saksamaa põllumajandusminister Christian Schmidt teatas, et uute piimatootmiskvootide peale ei maksa isegi mõelda. „Piimakriisi peab lahendama turg,“ ütles ta.

Probleemid kasvasid kui Venemaa kehtestas EL põllumajandustoodetele sisseveopiirangud. Euroopa Komisjon püüab leida Euroopa põllumajandustoodetele uusi turge nagu Mehhikot ja Kolumbiat. Kriitikud ütlevad, et senised abinõud ei ole piisavad.