Nii kannaksid osa üleilmse finantskriisi kuludest ka pangad, arvavad sotsiaaldemokraadid. Senine praktika on suunanud suuri laenatud või maksumaksjatelt korjatud rahasummasid riikidelt hädas olevate pankade toetuseks.

"Kriisi kulusid ei peaks lõppkokkuvõttes maksma ainult inimesed, kes kuuluvad alumistesse ja keskmistesse maksukategooriatesse," ütles Steinmeier intervjuus ajalehele Süddeutsche Zeitung, viidates Saksamaa astmelisele maksusüsteemile.

Steinbrück on praeguse liidukantsleri Angela Merkeli kõige kaalukam võistleja kolme nädala pärast toimuvatel Saksa liidupäeva valimistel. Kuid Merkeli kristlikel demokraatidel on 15-protsendipunktiline edumaa SPD ees, viimaste küsitluste järgi toetab kristlikke demokraate 36 protsenti valijatest, SPD-d 23 protsenti. vahendas Reuters. Liberaalset vabade demokraatide erakonda toetab 14 protsenti, rohelisi ja vasakparteid kumbagi 11 protsenti valijatest.

Ka praegune Saksamaa rahandusminister Peer Steinbrück, kes samuti kuulub SPD-sse, toetas seda kava, öeldes, et liialdused üleilmsetel finantsturgudel tuleb ohjesse saada. Steinbrück lubas asja arutada maailma majanduse mõjukamate riikide rühma G20 kohtumisel Pittsburghis USAs ülejärgmise nädala lõpul.

Kes jääb peale maailma uue finantssüsteemi kujundamisel?

Üks G20 kohtumise eesmärk on kujundada praegusest turvalisem üleilmne finantssüsteem. Senisest rangemat järelevalvet eriti riskifondide ja muude eksootilisemate finantsinstrumentide üle on pooldanud ELi liikmetest Saksamaa ja Prantsusmaa.

Samas on peaminister Gordon Browni juhitav suure finantssektoriga Suurbritannia, mis on Londoni börsi kodumaa, karmi järelevalve ja keelamise suhtes jäänud pigem taunivale seisukohale.

Majandusteadlase James Tobini järgi nimetatud Tobini maksust, mille eesmärk oleks võidelda lühiajalise valuutaspekulatsiooni vastu, on teoreetiliselt räägitud juba 1971. aastast saati, kui Richard Nixon lõpetas USA dollari seotuse kullaga. Tobin pani ette, et valuutatehinguid tuleks maksustada 1 protsendiga, kuid hiljem arvas, et ka 0,1–0,25 protsendist piisaks. Seni pole ettepanek suurt poolehoidu leidnud.