Eelnõu teeb võimalikuks riigistada laenukriisis kõige rohkem kannatanud Saksa pank Hypo Real Estate ja annab võimaluse aktsionäridelt nende vara ära võtta, kui muud üle ei jää, teatas Reutersile allikas valitsuses.

Praegu 50protsendiliselt Saksa riigile kuuluv Hypo Real Estate on saanud 102 miljardi euro jagu garantiisid riigilt ja teistelt pankadelt, kui selle finantsseisund on jätkuvalt ebakindel. Riik võiks uue kava kohaselt süstida panka raha ja vastutasuks saada kokku 75protsendilise osaluse.

Seadus jääks agentuuri DPA teatel jõusse ainult oktoobri lõpuni ja aktsiate riigistamise algatusi saaks riik teha ainult juuni lõpuni.

Ükski teine Saksamaa pank peale Hypo ei ole nii kehvas seisus, kuid finantskriisi süvenemine võib nõuda valitsuselt sekkumist. Näiteks möödunud kuul sai Saksa riik 25 protsendi Commerzbanki aktsiate omanikuks.

Saksamaa suuruselt teine pank Commerzbank, mille peakorter asub Frankfurtis ja filiaalid üle Euroopa, tegutseb nii jaepanga, kommertspanga kui ka kinnisvaralaenude andjana. Täna teatas Commerzbank, et kandis mullu neljandas kvartalis 822 miljonit eurot (peaaegu 13 miljardit krooni) tegevuskahjumit.