Täna parlamendile esitatavast Majandusekspertide nõukogu aastaraportist saab Berliinis karm lugemine. Nõukogu kärpis selle aasta majanduskasvu ootuse varasemalt 0,8%-lt 0,5%-le ning kui järgmise aasta kasvuks oli varem oodatud 1,7%, siis nüüd kukutati see 0,9% tasemele.

Kui ka lisatööpäevad arvesse võtta, siis ootab valitsuse määratud nõukogu järgmiseks aastaks Saksamaal vaid 0,5% kasvu. Valitsus peab raportile lähinädalatel ametlikult vastama.

Viimasel viiel aastal on Saksamaa majandus kasvanud keskmiselt 2% aastas. Kuid majandus on järsult aeglustunud ning seisab nüüd tehnilise surutise äärel- see tähendab, et kaks järjestikust kvartalit on kasv miinusmärgiga. Tänavu teises kvartalis kahanes majandus 0,1%. Kolmanda kvartali numbrid avaldatakse 14. novembril ning analüütikud ootavad sealt taas väikest langust.

Saksamaa ekspordile keskendunud majandust on kahjustanud USA-Hiina kaubandussõda, brexitiga seotud ebakindlus ning autotööstuse järsk langus. Viimase põhjuseks on uued süsinikusaaste reeglid ning elektriautodele üleminek.

Mustast nullist loobumise soovitus

Nõukogu tõde raportis, et praeguses olukorras ei ole valitsusel mõistlik tasakaalus eelarve eesmärgist (schwarze Null'ist või mustast nullist) kinni hoida, sest see ei luba Berliinil eelarvepoliitikat majanduse turgutamiseks ning tasakaalus hoidmiseks kasutada. Nõukogu hinnangul on kasulikum järgida võlapiiri ehk Saksamaa põhiseaduses sätestatud reeglit, mis ütleb, et valitsus peab hoidma strukturaalse puudujäägi allpool 0,35% SKPst.

Ajaleht kirjutab, et teema on nõukogu poolitanud. Viiest liikmest kaks kirjutasid eriarvamuse, mille kohaselt tuleks muutma ka konstitutsioonis sätestatud võlapiiri ning andma sellega majanduslanguse korral tegutsemiseks vajaliku paindlikkuse.

Saksamaa eelarve on alates 2014. aastast olnud ülejäägis ning eelmise aasta tulemus oli rekordiline 5,2 miljardit eurot ehk 1,7% SKPst.

Nõukogu utsitab valitsust infrastruktuurikulutusi suurendama ning makse langetama- korrates sellega Euroopa Keskpanga uue juhi Christine Lagarde'i avaliku sektori kulutuste suurendamise soovitust.

Saksamaa valitsuse kulutused on viimase kolme aasta jooksul juba niigi kasvanud umbes 6% aastas ning ametnikud kinnitavad, et Berliini võimalused kulutuste suurendamiseks on piiratud, sest ehituses ei ole lihtsalt rohkem tegijaid ning planeeringute kinnitamine on muutunud pudelikaelaks. Samas nõukogu soovitab, et Saksamaa peaks lihtsustama välismaiste ehitusfirmade tegutsemist ning kiirendama planeerimisprotsessi.

Nõukogu soovitab valitsusel ka kaotada 5,5% solidaarsusmaksu, mida inimesed ning ettevõtted on alates Saksamaa ühinemisest maksnud, et endist Ida-Saksamaad investeeringutega järele aidata.