Bundesbanki otsuse langetamisel on võtmetähtsusega Euroopa Keskpanga 2016. aasta inflatsiooniprognoos, mis selgub juuni alguses, kinnitasid keskpangaga seotud allikad The Wall Street Journalile.

Majandusleht kirjutab, et see on selge märk, et aastaid Euroopa Keskpanga eurokriisi leevendada püüdvatesse sammudesse kriitiliselt suhtunud Bundesbank on nüüd nõus rekordmadalal tasemel inflatsiooni vastu võitlemisel rahapoliitilisi meetmeteid kasutama.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi andis eelmisel nädalal mõista, et keskpank on nõrga inflatsiooni vastu võitluses valmis rahapoliitikat lõdvendama. Eurotsooni aastane inflatsioon on 0,7 protsenti, samas kui keskpanga seatud eesmärk on inflatsiooni hoidmine veidi allpool 2 protsendi taset.

Keskpank püüab hinnatõusu kontrolli all hoida, sest madal inflatsioon hoiab laenukulud madalal ning lubab nii eraisikutel kui ettevõtetel turvaliselt kulutusi teha. Liig madal inflatsioon aga muutub majandusele ohtlikuks, sest hakkab tarbimist pidurdama, sest ostjad lükkavad oste edasi, lootuses et hinnad langevad veelgi.