Valitsus lähtus 5 lisaeuro puhul riikliku statistikaameti uuringutest, mis näitavad vähese sissetulekuga elanikkonnakihi (alumine viiendik) tegelikke kulutusi, kirjutab Äripäev.

Uuesti vaadati läbi ka kulutuste sisu. Nii usub tööminister Ursula von der Leyen (on ise seitsme lapse ema), et riik ei peaks töötu väljaminekutesse enam sisse arvestama kulutusi tubakatoodetele ja alkoholile. Sellega säästaks riik iga töötu pealt tervelt 19 eurot kuus. See-eest on uue kuluna sisse arvestatud kulu internetile. Õlle ja suitsude asemel on aga kirjas mineraalvesi ja mahl.

Lapsetoetusi ei tõstetud, küll aga kavatseb riik tulevast aastast kinni maksta töötute laste soojad koolilõunad, järeleaitamistunnid ning koolivälised spordi- ja muusikatunnid. (Iga lapse pealt makstakse praegu lisaraha 215 kuni 287 eurot, vastavalt vanusele). Veel ei jõutud kokkuleppele selles, kui palju tohib töötu lisaraha teenida.

Kuna Saksamaa on traditsiooniliselt sotsiaalriik, siis kergelt uue seaduse vastuvõtmine tõenäoliselt ei lähe. Ennustatakse jõuludeni kestvat üleriiklikku 5-euro-õllesõda.