Müncheni külje all asuv GranMalt on loonud tehnoloogia, mis võimaldab teha õllegraanuleid. GranMalt ostab õlletehastest virret, eemaldab vee ja granuleerib ülejäänu. Lõpptulemuseks on natuke viljateri meenutav kollane tükiline puru. Lisa ainult vett, ja ongi õlu valmis. Täpsemalt – alkoholivaba õlu.

Ei kõla isuäratavalt? Need, kes on maitsnud, ütlevad, et tulemus polevat sugugi paha. Graanuleid proovinud Müncheni õlleakadeemia väidab igatahes, et nii vahutavus kui ka maitse olevat traditsioonilise õlle tasemel.

Suurim turg islamiriikides

GranMalti asutaja Gerhard Kamili idee on müüa õllegraanuleid islamimaadesse. 1,5-miljardiline muslimikogukond on ahvatlev turg, mis on senini jäänud poliitilistel ja religioossetel põhjustel maailma alkoholiärist eemale. Sealsed õlletehased on tavaliselt karmi riikliku kontrolli all ja importi piiravad tollireeglid. Näiteks 2004. aastal müüdi Saudi Araabias, Kataris, Omaanis, Kuveidis, Bahreinis ja Araabia Ühendemiraatides kokku 77 miljonit liitrit õlut. Eesti õlleturg oli samal aastal 110 miljoni liitrine. Nii ongi maailma suured õlletehased otsinud juba pikalt võimalusi, kuidas sealsetele turgudele ligi pääseda.

Carlsbergile kuulub alkoholivaba õlle Moussy kaubamärk, mis on populaarseim Saudi Araabias. Heineken on ostnud tehased Egiptuses ja Liibanonis.

GranMalti õllegraanuleid võiks õnnestumise korral saata suur edu. Pole vaja keerulisi hoidmistingimusi, neid saab kergesti pakendada ja transportida. Ka õlle valmistamine on lihtne: ei mingit pikka kääritamist, graanulitele tuleb lisada vett ja soovi korral lõhna- ning maitseaineid.

Kõik see aitab vältida muslimiriikide rangeid imporditolle ning karme tootmisreegleid. Graanulid sobivad ühtviisi nii suur- kui ka väiketootmisse. Näiteks üks Saudi Araabia turismifirma ongi juba huvitatud graanulite ostmisest.

Tahetakse ehitada oma kõrbes korraldatavate väljasõitude ning pidude jaoks väike liikuv õlletehas.