Saksa meedia teatel oli eile liikvel umbes nelikümmend majanduskuritegude uurijat, kõrgendatud valmisolekus oli lisaks veel sadu politseinikke, vahendab Helsingin Sanomat.

Uurimise all on Saksamaa ajaloo laialdaseim maksupettuse juhtum, kuhu on ametivõimude teatel segatud umbes 700 majanduseliidi hulka kuulujat. Arvatakse, et nad varjasid maksuameti eest tulusid ja siirdasid need Lichtensteini panka LBT.

Pettusest saadi aimu, kui Saksamaa luurekeskagentuur BND ostis LBT-panga töötajalt cd-romi, mis sisaldas infot mitmesaja sakslase konto kohta. Juhtum on tõstatanud Saksamaal laialdase arutelu majanduseliidi moraali küsimuses.

Rahandusministeeriumi andmetel on riigil möödunud aastal jäänud maksutuludena saamata vähemalt 400 miljonit eurot (üle 6,2 miljardi Eesti krooni suurune summa).

Demonstratiivsete läbiotsimiste ja karmi retoorikaga soovivad ametivõimud ja poliitikud mõjutada maksupettusesse segatuid ennast vabatahtlikult üles andma.

“Teateid tuleb nii mis koliseb,” ütles tundmatuks jääda soovinud majanduskuritegude uurija majanduslehe Handelsblatt internetiväljaandele.

Samal ajal on asunud rünnakule oma advokaatide vahendusel esimene käesoleva uurimise ohver, Saksamaa Posti endine juht Klaus Zumwinkel. Zumwinkeli esindajate kinnitusel ei pruugi ametivõimude tõendid kohtus vett pidada, sest need on hangitud inimeselt, kes oli info varastanud.

Ametivõimud on möönnud, et riik maksis enam kui neli miljonit eurot (üle 60 miljoni Eesti krooni)isikule, kes andis riigile üle pangasaladuse alla kuuluvad kontoandmed.

Haarangud peaks kestma umbes nädala.