Sõlmitud töövõtulepingu mahus teostatakse merepõhja geofüüsikalised uuringud, mis annavad informatsiooni merepõhja tingimuste kohta. Samaaegselt viiakse läbi ka geotehnilised uuringud - teostatakse pinnaseproovide võtmised ning nende analüüsid laboratooriumis. Töid teostatakse uurimislaevalt MV Meridian.


"Meretrassi pikkuseks planeerime 140 kilomeetrit ning uuritava trassi laius jääb 200 ja 300 meetri vahele olenevalt merepõhjast," ütles Elering OÜ projektijuht Reigo Haug.


Merepõhja geofüüsikalise kaardistamise ja proovide võtmise järel tehakse vajalikud sukeldumised, mille käigus uuritakse neid objekte, mis on eelnevate uuringute käigus leitud. Peale geofüüsikalisi uuringuid ning esmast analüüsi määratakse kindlaks geotehniliste ja keskkonnaalaste uuringupunktide asukohad ning viiakse läbi uued vajalikud uuringud.


"Merepõhja uuringud on olulise tähtsusega kogu Estlink 2 projektile kuna uuringu tulemusena saadav informatsioon on lähtematerjaliks kaabelliini projekteerimisel, kaabli valmistamisel ja paigaldamisel ning seetõttu kvaliteetselt teostatud uuringud saavad olema kindlaks aluseks edaspidises töös," rääkis Elering OÜ juhatuse esimees Lembit Vali.


Töödega alustatakse 6. juulil. Väliuuringute kavandatav lõpptähtaeg on augustis ning uuringutulemuste lõpparuande esitamine peab toimuma käesoleva aasta detsembris. Tööde lepinguline maksumus on 1,5 miljonit eurot.


Rahvusvahelisel hankel osales viis pakkujat, kellest neli täitsid kvalifitseerimistingimused. Võitjaks osutunud Fugro OSAE GmbH on 50 riigis tegutsev rahvusvaheline firma, kes teostab geodeetilisi, geotehnilisi ja geofüüsikalisi uuringuid merel, maal ja õhus.

Euroopa Liit otsustas tänavu anda Eesti ja Soome vahele rajatava elektrikaabli Estlink-2 arendamiseks 100 miljonit eurot (1,56 miljardit krooni). 400 megavatise võimsusega Estlink-1 kaabel lasti käiku 2007. aastal. 2015. aastaks valmiva Estlink-2 võimsuseks oleks 600-800 megavatti. Estlink kaabli osanikud on Eesti Energia, Latvenergo, Lietuvos Energija, Pohjolan Voima ja Helsingin Energia.