Euroopa Liiduga ühinevad kümme riiki ei saa ühelt poolt hävitada madalate maksudega oma riiklikku tulubaasi ja teisalt ehitada EL-i abi kasutades üles oma infrastruktuuri, tsiteeris EUobserver.com Saksa poliitikute sõnu.

Schröder ütles, et ei tule kõne allagi, et Saksamaa kui suurim panustaja EL-i eelarvesse peab rahastama enese vastu suunatud maksukonkurentsi.

Samal seisukohal on ka Baieri liidumaa peaminister Edmund Stoiber, kes ütles, et riik ei saa aktsepteerida töökohtade edasist ümberkolimist, mida rahastatakse peamiselt Saksamaa enda maksudega.

Saksa poliitikud kordasid sisuliselt märtsi lõpus Berliini külastanud Rootsi peaministri Göran Perssoni sõnu, kes ütles, et riik ei kavatse rahastada riike, kes ei maksusta oma kõige rikkamaid elanikke või maksustavad neid väga vähe.

Mitte kõik Saksa ja Rootsi poliitikud ei jaga siiski neid seisukohti.

Saksamaa liberaalide partei peasekretär Cornelia Pieper ütles, et Stoiber ja Schröder väljendavad “minevikku kuuluvaid vaateid”.

Rootsi konservatiivide juhtiv kandidaat Europarlamendi valimistel Gunnar Hökmark tõstatas küsimuse, kas Persson räägib ühtse Euroopa maksusüsteemi nimel.