Saku Suurhall ostis juhatuse esimehe Jaanus Vihandi firmalt Turundusnõukoda infovoldikuid ja kaustu. “Maksimaalselt 30 000–40 000 krooni eest,” ütles Vihand.

Korruptsioonivastane seadus keelab riigi või omavalitsuse osalusega ettevõtte juhatuse liikmel sõlmida tehinguid iseendaga seotud firmadega. Jaanus Vihandil on 45protsendiline osalus firmas Turundusnõukoda.

Saku Suurhallis on Tallinna linnal 20protsendiline ja riigil 19,9protsendiline osalus.

“Ma ei oska juhtumit kommenteerida, sest kuulen fakti teie käest. Loomulikult on seaduse rikkumine kahetsusväärne, olgu see kolme või kolmekümne krooni pärast," ütles kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles.

Saku Suurhalli programmijuhi Andreas Lukiniga seotud firma korraldas märtsis kontserdi “ABBA – The Show”. Lukin ajas asju nii kontserdi korraldajana kui ka suurhallipoolse organiseerijana.

“Küsige Priit Kala käest, mina aitasin kontserti tehniliselt organiseerida,” ütles Lukin. Priit Kalalt ei õnnestunud reedel kommentaari saada.

Jaanus Vihandi sõnul on Saku Suurhallile paljud firmad võlgu. Ta tõi näiteks, et reformierakondlase Priit Vilba juhitav korvpalliliit võlgneb 300 000 krooni, Peeter Rebase juhitav BDG aga 150 000 krooni.

Suurhalli nõukogu esimees Peep Aaviksoo ütles, et tema on firma majandustegevusega rahul, arvestades, et ettevõte maksab iga kuu miljon krooni pangalaenu. “Aeg on aru saada, et tegemist on sotsiaalprojekti ja mitte äriettevõtmisega,” märkis Aaviksoo.

Teisipäeval kogunevad ettevõtte aktsionärid, et arutada aktsiakapitali suurendamist. Valitsus andis augustis nõusoleku osta firma aktsiaid 9,5 miljoni krooni eest. Aktsiaemissioonist saadav raha peab minema Lemminkäinen Eestile võla katteks Saku Suurhalli ehituse eest. Lemminkäinen on ühtlasi ka ettevõtte suurim aktsionär ja soovib võlasumma ehk 10 miljoni krooniga osaleda aktsiakapitali laiendamises.

Riigi tingimus on, et ostab aktsiaid sama hinnaga, mis ettevõtet asutades 1999. aastal, seega saab majanduslikult raskes olukorras Saku Suurhall raha, kui müüb riigile aktsiad alghinnaga. Samas, kui riik saab osta aktsiaid alghinnaga, siis soovib aktsiaid alghinnaga osta ka Lemminkäinen.

Juhul, kui riik ja Lemminkäinen saavad neile sobival moel aktsiakapitali laiendada, muutub aga Tallinna linna osalus Saku Suurhallis tühiselt väikeseks. Täna alustab Tallinna linnavalitsuse algatusel ettevõttes erikontrolli audiitor firmast PricewaterhouseCoopers Advisors.