Esimene neist kuulus Eesti NSV ministrite nõukogule, teist nimetati dokumentide keeles Vzmorje puhkebaasiks ja siin puhkasid NSV Liidu kaitseministeeriumi Moskva-lähedase täppismasinaehituse instituudi töötajad, kirjutab
.


Aastatel 1971-1982 kerkinud kinnisest Jaagupi puhkebaasist arvatakse, et see ehitati  raketiehitajatele, seda enam, et külalegend räägib esimese naiskosmonaudi Valentina Tereškova suvitamisest Jaagupi rannamändide all. Aga kui juba tema Jaagupis oli, väisas Jaagupis puhkavat naist võib-olla tema abikaasa Andrijan Nikolajevgi, kes koguni kaks korda kosmoselennu kaasa tegi.


Hiljem Eesti riigi omandisse läinud kompleksi ostis mullu OÜ Paesalu, mille esindaja on Tahkuranna vallas hobusekasvatustalu pidav Aivar Merila, kelle idee on taastada Vzmorje puhkebaasi suvilad omaaegses headuses.


„Kaks suvilatest oleme suutnud korda teha, mõnes pereboksis võiks juba külalisigi majutada,” rääkis Merila ning kinnitas, et tal pole mõtteski hakata kinnistut kruntideks lõikuma ja tükikaupa suvilateks müüma.