Praegu on põhjust hinnata maailma väärtuslikumaks ettevõtteks Saudi Araabia naftatootja Aramco emafirmat. Kui palju see väärt on, selle kohta tuleks panna kolm küsimärki. Kindlasti on ta mitmeid kordi rohkem väärt kui praegune maailmas börsil olev suurima turuväärtusega ettevõte – Apple. USA tehnoloogiagigandi turuväärtus oli reedese aktsia sulgemishinna alusel 610 miljardit dollarit.

Aramcot saab hinnata sedasi, et vaadata, et Saudi Araabial (Aramcol) on naftareserve umbes kümme korda rohkem kui naftagigandil Exxon Mobilil. Kui võtta naftareservid ja hinnata konservatiiselt nafta 10 dollariga barrelist, võiks ettevõte olla väärt enam kui 2,5 triljonit dollarit, kirjutab Bloomberg. Ainult et nafta ei maksa 10 dollarit, vaid 37 dollarit.

Saudi Aramco tootab päevas 9,54 miljonit barrelit naftat. Ettevõttel on maapõues hinnaguliselt naftareserve 261,1 miljardit barrelit. Ettevõtte palgalehel on 62 000 töötajat. Ettevõte rafneerib naftat mootorikütusteks. Lisaks on Aramcol ühisettevõtteid, mille hind ei ole kindasti null.

Kui ettevõte tuleb lähiaastatel börsile nagu lubab Saudi Araabia asekroonprints, saame teada ettevõtte tegeliku turuväärtuse.