„Salvestil läheb kiirelt. Selleks, et ära teenindada kõikide jaekaubanduskettide ehk siis Eesti tarbijate vajadusi,” rääkis Tartu külje all tegutseva toiduainetööstuse tegevjuht Triin Kõrgmaa. Tema sõnul on tellimuste mahud hakanud järk-järgult kasvama selle nädala teisipäevast alates.

„Eelnevad nädalad me oleme näinud väikest tõusu, küll aga mitte nii hüppelist. Selle nädala teisipäevast on need mahukasvud olnud hüppelised ja tänased tellimused on sellised, et nende teenindamiseks me võtame ka homse lisatööpäeva,” tõdes Kõrgmaa. Ta täpsustas, et see ei puuduta küll tootmistöölisi, vaid logistikuid, kes peavad tellimused jaekettidele kohale toimetama.

Jaekettide tellimuste kasv küündib üle 20%

„Tootmises me töötame täna tavapäraselt, viis päeva nädalas. Küll aga me käime läbi tooteportfellid, mida me toodame,” sõnas Salvesti juht. Kuigi tellimusmahud erinevad nii jaekettide kui ka toodete lõikes, on kõige rohkem kasvanud just nõudlus konserveeritud toodete ehk valmistoitude ja hoidiste järele. Mõne jaeketi puhul võib tellimuste mahu kasv olla 20%, mõnel veelgi rohkem.

„Mis me täna näeme, ongi see, et tarbijad võtavad kuulda lõpuks ammu kaitseliidu poolt kehtestatud minimaalsete koduste toiduvarude soovitusi. Küll aga, mis on meie sõnum kõigile osapooltele – ja mida me ka oma klientidele rõhutame – et ei ole mõtet tekitada paanikaoste. Kahjuks täna me näeme seda päris palju,” märkis Kõrgmaa. Tema kinnitusel ei saa toidukaup kindlasti otsa, pigem võib esineda sortimendisiseseid muudatusi.

Seda, kas ettevõttel võiks ka tootmises järgmisest nädalast lisatöökäsi vaja minna, hindab ettevõte tänaste ja esmaspäevaste tellimuste laekumise järel täna õhtupoolikul. „Siis me näeme reaalset seisu – kui palju paanikaostud on eskaleerunud ja milliseid muudatusi me oma tootmisplaanis peame tegema,” lausus Kõrgmaa.

Samas toonitas ta, et näiteks 15% nende toodetest on sellised, mis sõltuvad hooajast ehk kurke ja kõrvitsaid ei oleks neil ka kõige parema tahtmise juures praegu kuskilt võtta. „Seda toorainet meil ei ole lihtsalt võimalik kätte saada,” põhjendas Salvesti juht. Küll aga ei sõltu ettevõte väga palju välistoorainest, kuna umbes kaks kolmandikku toodangust põhineb kodumaisel toorainel.

„Kui me räägime oma põhitoodetest – suppidest ja hoidistest – siis siinkohal me õnneks ei sõltu väga palju välisriikidest, siin me sõltume pigem riigisisesest transpordivõimalusest. Ehk kui põllumehel on köögivili olemas või lihatööstustel on liha olemas, siis me peame muretsema vaid, et me saame selle kohale,” selgitas Kõrgmaa.

Kui aga nõudluse kasv peaks kestma pikemalt, siis võib see hakata teatud tooteid mõjutama, kuna võivad tekkida tarneraskused seoses pakenditega, mida Eestist ei ole võimalik saada. „Aga võtame seda kõike samm-sammult. Tegelikult me oleme viimase kuu aega selleks eeltööd teinud ehk siis võimalikult palju endale varunud või tellimused ära teinud,” rääkis ta. Seni tarneraskusi tekkinud ei ole.

Esmaspäevast hakkavad töötajaid igapäevaselt kraadima

Ettevõttesiseselt on toidutööstus rakendanud ka terve rida täiendavaid piiranguid, et vähendada koroonaviiruse nakkusohu tekkimist. „Võõraid me majja ei luba, väliskülalisi ka mitte, välislähetusi meil ei ole ja kõikvõimalikud majavälised kohtumised on tõesti ärikriitilisuse alusel,” kirjeldas Salvesti juht.

Järgmisest nädalast hakkab Tartu ettevõte igahommikuselt ka töötajaid üle kraadima. „Väiksemagi haigusnähu korral saadetakse inimesed koju,” kinnitas ta. Ka ütles Kõrgmaa, et neil on niikuinii juunikuu olnud tavaliselt puhkustekuu, kuna siis ei tule veel uut köögivilja peale.

„Täna me töötame nii, et me saaks hooaja lõpuni töötada nii nagu me oleme planeerinud. Loodetavasti see olukord rohkem ka ei eskaleeru,” avaldas ta lootust.

Salvest on 1946. aastal asutatud Eesti toiduainetööstus, mis tegutseb Tartu külje all. Selle käive on viimastel aastatel pidevalt kasvanud. Kui 2016. aastal oli ettevõtte müügitulu natuke üle 15 miljoni euro, siis 2018. aastal deklareeriti ligi 18,2 miljoni suurust käivet.

Ka on ettevõte kogu selle perioodi olnud väga kasumlik, Salvesti käive on jäänud 1,3-2,2 miljoni vahele aastas. Ettevõte andis eelmise aasta lõpu seisuga tööd 196 inimesele.