Leskinen oli sunnitud tagasi astuma, et järgmisel aastal ametlikult tegevust alustav Sampo-Leonia saaks alustada puhta mainega, kirjutas Kauppalehti.

Kuigi ametlikult lahkus Leskinen omal soovil, oli tegelik põhjus see, et teda kahtlustatakse kahes siseinfo kasutamise põhjal sündinud aktsiatehingus.

Leskineni kahtlustatakse Orioni ja Pohjola aktsiate ostmises vahetult enne temale teada olnud soodsate uudiste avaldamist.

"Soome õigussüsteem on seni selline, et kuni kedagi kahtlustatakse, ei ole ta veel süüdlane," tõrjus Sampo-Leonia nõukogu esimees Jukka Härmälä tagasi küsimused Leskineni tagasiastumise tegelike tagamaade kohta.

Sampot kaheksa aastat juhtinud 57-aastane Leskinen saab firmast lahkumishüvitise, mille suurust Härmälä ei soostunud avaldama, kirjutas Helsingin Sanomat (HS).

Sampo teatas esmaspäeval, et ostab Mandatumi ning ühendab selle kontserniga.

Mandatumi suuromanik Björn Wahlroos tõuseb järgmise aasta alguses uue panga- ja kindlustuskontserni juhiks.

HS-i teatel sündis Sampo-Leonia ja Mandatumi ühinemiskokkulepe Sampo ja Leonia tegevjuhtkonna teadmata, kusjuures kontsernile osteti investeerimispank kõrge hinnaga.

Ajalehe teatel võttis osa juhtkonnast uudise suure kibedusega vastu, sest juhtkonnast mööda minemine nii tähtsas otsuses tähendab seda, et nõukogu ei usalda ettevõtte juhte.

Samas sai Sampo-Leonia korraga tugeva investeerimispanga, rikkad kliendid ja uue kontserni juhi.

HS hinnangul on kõrge ostuhind seotud eelkõige Wahlroosi tulekuga Sampo-Leonia juhiks, mis viitab sellele, et nõukogu hinnangul valitses ettevõttes juhtimiskriis.

Sampo suuromanik riik nõustus maksama Mandatumi eest 58 protsenti üle börsihinna, millega ta ei oleks kunagi nõus olnud, kui tegemist oleks olnud puhtalt ettevõtte omandamisega ja firmas poleks olnud juhtimiskriisi, kirjutas HS.

Seega läks Wahlroos Sampo omanikele maksma sadu miljoneid marku.

Ülevõtmine toimub aktsiavahetuse teel, mille käigus Sampo-Leonia pakub ühe aktsia 5,5 Mandatumi aktsia vastu.

Sampo-Leonia suuromanikest on Soome riik ja Varma-Sampo kontsern teatanud, et toetavad ühinemist.

Uue finantsgrupi neli peamist tegevusala on elukindlustus ja muud pikaajalised säästu- ja varahaldusplaanid, jaepangandus rõhuasetusega elektroonilisel pangandusel, investeerimispangandus ja varakindlustus.

Soome riigi osalus kontsernis kahaneb 40,2 protsendile.

Eraisikutest suurim aktsionär on Wahlroos 2,1 protsendiga. Wahlroosi osaluse väärtus on praeguse turuhinna alusel 750 miljonit Soome marka ehk 1,97 miljardit Eesti krooni.