Juunis Optiva Pangas enamusosaluse ostnud Soome kindlustuskontsern Sampo on tänaseks väikeaktsionäridelt kokku ostnud umbes 93 protsenti kõigist panga aktsiatest.

"Kõik kulgeb plaanipäraselt ja praeguseks on Sampo ostnud umbes 93 protsenti kõigist Optiva aktsiatest," ütles Optiva Panga juhatuse esimees Härmo Värk.

Trigon Capitali analüütiku Toomas Reisenbuki sõnul on see mõne kuu jooksul küllalt hea tulemus. "Üsna hästi on ostetud," ütles Reisenbuk.

Tema sõnul ei ole põhjust arvata, et ülejäänud seitsme protsendi aktsiate omanikud ei tahagi neid pangale müüa.

"Alati on üks osa inimesi, kes ei teagi, et neil aktsiaid on," ütles Reisenbuk.

Protsess läheb suhteliselt normaalselt, küll nad saavad kunagi ka saja protsendi aktsiate omanikuks, lisas ta.

Reisenbuki hinnangul ei saa praegu veel öelda, kas omanike vahetusest on Optiva Panga majandustulemustele ka mingit märgatavat kasu olnud.

"Optiva aktsiate kohta kehtib praegu Sampo pakkumine, erilist käivet neil ei ole," ütles Reisenbuk.

Sampo pakub ühe Optiva Panga aktsia eest 7,8 krooni.

Praegu ei ole veel teada, millal Optiva Pank lõpetab oma aktsiate noteerimise Tallinna Väärtpaberibörsil.

"Minu teada ei ole nad veel esitanud avaldust börsilt lahkumiseks," ütles Tallinna Väärtpaberibörsi tegevdirektor Gert Tiivas.

Millal pank lahkuma peab, ei ole samuti veel selge.

"Kuskilt seadusest ega börsireglemendist ei leia ühtegi kindlat piiri, kui palju aktsiaid peab oleme vabas käibes, et börsil olemist jätkata," selgitas Tiivas.

Eile vahetasid Optiva Panga aktsionärid välja ettevõtte nõukogu kaks liiget, nende asemele määratud neljast uuest liikmest kolm on soomlased.

Värki sõnul on nõukogu liikmete väljavahetamine tingitud panga müümisest Sampole.

"Nõukogu on järelvalveorgan, omaniku esindajad peavad sinna kuuluma," ütles Värk.

Panga nõukogusse jäid alles ka seni seal töötanud eestlased.

"Panga juhatuses selliseid muudatusi kindlasti oodata ei ole," ütles Värk.

Nõukogust kutsuti tagasi Pirkko Juntti ja Peter Yngve, uued liikmed on Sampo Eesti Varakindlustuse juhatuse esimees Olavi Laido, Leonia Panga asepresident Jukka Edvin Ohls, Leonia Panga asepresident ja juhatuse liige Jussi Paavo Osola ning Martti Juhani Porkka.

Optiva Panga uueks nõukogu esimeheks saab Martti Juhani Porkka, senine esimees Gunnar Kraft jääb nõukogu liikmeks ka edaspidi.

Lisaks uutele liikmetele kuuluvad nõukogusse veel Andres Järving ja Aare Tark.

Optiva Panga aktsionärid pi-did muudatusi panganõukogus arutama juba 11. septembril kuid siis jäi aktsionäride era-korraline koosolek ära, kuna koosoleku toimumisest ei teatatatud nõuetekohaselt üle-riigilises ajalehes vähemalt üks nädal ette.

Sampo Finance Ltd. ja Eesti Pank allkirjastasid Optiva Panga 57,9 protsendi aktsiate ostu-müügilepingu selle aasta 29. juunil. Aktsiate müügihinnaks kujunes 214,36 miljonit krooni, mis tegi ühe aktsia hinnaks 8,98 krooni.

Eesti Pank võttis lepinguga kohustuse kanda osa Optiva Panga riskivarade realiseerimi-sest saadavas võimalikus kah-jumis. Riskivarade maht on auditeeritud andmetel 332 miljonit krooni.

KOMMENTAAR

Keskpangad kaitsevad eurot dollari eest

Henn Oit, Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja

Enne nädalavahetuse seitsme juhtiva tööstusriigi suure seitsmiku (G-7) kohtumist üllatas valuutaturge Inglise, Jaapani, USA ja Euroopa keskpankade ühine interventsioon euro kaitseks.

Praeguseks on oma osalemist kinnitanud ka Saksa ja Kanada keskpangad.

Sekkumise esimene efekt oli dollari mõneprotsendiline nõr-genemine, kuid selle interventsiooni tulemuslikkusest on veel vara rääkida.

Tänase sekkumisega saatis G-7 turgudele selge signaali, et euro hetkekursiga ei olda rahul. Arvestades interventsioonide ajalugu oli see alles esimene aste ning oodata võib järgmisi ühisinterventsioone. See "hirm" peaks ka eurole toetavalt mõjuma.

Ametlikus Euroopa Keskpanga (ECB) avalduses rõhutatakse muret euro kursi nõrkuse parast ning viidatakse kartustele, et nõrk euro kärbib oluliselt maailma maailmamajanduskasvu.

Ka USA randusministeerium on viidanud oma selgitustes viidanud murele maailma majanduskasvu pärast.

Reede ennelõunal 0,8625 dollari juures liikunud euro hakkas pärastlõunal üles liikuma, murdes esmalt 0,8700 dollari taseme ning tõustes siis 0,9040 dollarini.

Eesti Panga ametlik dollari kurss oli reedel 18,09488 EEK/USD