Mandatumi suuromanik Björn Wahlroos tõuseb järgmise aasta alguses ühtlasi uue panga- ja kindlustuskontserni juhiks ning Sampo-Leonia praegune peadirektor Jouko K. Leskinen astub tagasi.

Ülevõtmine toimub aktsiavahetuse teel, mille käigus Sampo-Leonia pakub ühe aktsia 5,5 Mandatumi aktsia vastu.

Sampo-Leonia suuromanikest on Soome riik ja Varma-Sampo kontsern teatanud, et toetavad ühinemist.

Mandatumi aktsionärid, kelle kontrolli all on 39 protsenti aktsiatest ja 51 protsenti häältest, toetavad samuti ühinemist.

Uue finantsgrupi neli peamist tegevusala on elukindlustus ja muud pikaajalised säästu- ja varahaldusplaanid, jaepangandus rõhuasetusega elektroonilisel pangandusel, investeerimispangandus ja varakindlustus.

Grupi eesmärk on tõusta nendel aladel üheks Põhjamaade juhtivaks finantsgrupiks, teatas Sampo.

"Põhjamaade finantssektor teeb läbi muudatuse, mida mõjutab eelkõige eraiskute kasvav huvi säästmise ja investeeringute vastu," ütles Wahlroos.

Uuer grupi turuosa Soome hoiusteturul kasvab 15,3 protsendini, maakleritegevuses on grupi turuosa 4,2 protsenti. Sampo Elu ja Leonia ühendatud turuosa Soome elukindlustusturul on 21,9 protsenti.

Uue grupi suurim aktsionär on Soome riik 40,2 protsendiga. järgnevad Varma-Sampo 12,2 protsendi, Kalevala kindlustus 2,5, Wahlroos 2,1 protsendiga.

Sampo-Leonia kutsub 18. jaanuaril kokku erakorralise aktsionäride koosoleku, et kinnitada aktsiakapitali laiendamine Mandatumi aktsionäridele suunatud emissiooni arvel.

Analüütikud peavad Mandsatumi ostuhinda kõrgeks. Starteli küsitletud analüütikute hinnagul viis hinna üles see, et kontsern tahtis saada juhiks Mandatumit edukalt juhtinud Wahlroosi.

Analüütikute sõnul saab Sampo-Leonia Mandatumi omandamisega oma kontrolli alla edukalt tegutseva investeerimispanga, kuna kontserni oma investeerimispanganduse alane tegevus ei ole nii edukas.

Aktsiavahetuse teel tehtav pakkumine hindab Mandatumi aktsia hinnaks 10,3 eurot, kusjuures ettevõtte aktsia sulgemishind reedesel Helsingi börsil oli 6,5 eurot. Seega pakkus Sampo-Leonia Mandatumi eest 58 protsenti turuhinnast kõrgemat hinda.

Mandatumi aktsia hind kerkis esmaspäeval Helsingi börsil 15,08 protsenti 7,4 euroni. Sampo hind kukkus 2,5 protsenti 55,10 euroni.