Sampo Panga tegevjuhi Aivar Rehe sõnul on muutunud ärikeskkond teistsugune, ettevõtlust toetav finantsstruktuur teeb edaspidi mõnda aega taas konservatiivsemalt otsuseid. Endised head ajad koduturul niipea ei naase ja mahtude uut kasvu tuleb otsida mujalt, teatas Sampo Pank.

Foorumi avavestlust juhib majandusekspert Raivo Vare ning sellest võtavad osa Aivar Rehe, majandusminister Juhan Parts ja konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Foorumi esimeses osas arutletakse, milline on 2010. aasta ettevõtluskeskkond, millistel tegevusaladel on oodata paranemise märke, milline on pankade finantseerimispoliitika ning millist leidlikkust ja pingutusi oodatakse ettevõtjatelt. Antud küsimusi käsitletakse riigi, makromajanduse ja finantsinstitutsioonide vaatenurgast.

Foorumi teises osas tutvustab Peter Fisk „lootskala strateegiat“ (pilot fish strategy) ja seda, kuidas strateegiat järgides rahvusvahelisele turule minna. Lootskala elab oma elu peremeeslooma, tavaliselt suure kala kõhu all, pakkudes talle eluliselt olulisi teenuseid, näiteks tema puhastamine ning saades vastutasuks kaitse ja osa tema rikkalikust toiduahelast.

Kujutlegem nüüd, et teie oma ettevõttega oletegi see lootskala suure rahvusvahelise tegija kõhu all. Kes on need suured kalad, kes ilma teieta kuidagi läbi ei saa?

Järgnevas arutelus räägitakse Eesti edukatest rahvusvahelistest firmadest ja nende juhtidest. Raivo Vare uurib, kuidas nad on edu saavutanud ja laval on tema külalisteks EMT peadirektor ja juhatuse esimees Valdo Kalm, Regio, Reach-U juhatuse esimees Teet Jagomägi, Now! Innovations`i juhatuse esimees Kalju Rüütli, Eurolines`i ja Busland`i tegevdirektor Hannes Saarpuu, Fortumo asutaja ja tegevjuht Rain Rannu ning Fits.me asutaja ja juhatuse liige Heikki Haldre.