“Kindlasti on kliente konkurentide juurest üle tulnud. See on fakt. Samas on nii, et kliente on konkurentide juurest ühtepidi üle tulnud, teistpidi on põhjuseks see, et Eestis kasutavad inimesed sageli mitme panga teenuseid,” ütles Sampo Panga juhatuse esimees Härmo Värk.

Tulemus ületas seatud eesmärgi. “Meie tulemused ületasid seatud eesmärke,” ütles Värk. Ainuüksi Sampo Panga eraisikute kliendibaas kasvas läinud aastal 120 protsenti. Selle aasta lõpuks prognoosib Värk Sampo Panga kliendibaasi kasvu 100 000 kliendini. Praegu on finantsgrupil umbes 70 000 klienti.

“Eraisikute puhul võiks sõnum olla, et me tahame kasvatada nende vara väärtust ja ettevõtete puhul, et me tahame kasvatada ettevõtte väärtust. Rõhume professionaalsusele ja klienditeeninduse kõrgele kvaliteedile,” ütles Värk.

Üheks olulisemaks tulemuseks peab Värk Sampo Panga brändi kinnistamist turul eelmisel aastal.

Lisaks sellele, et Sampo Panga eraklientide arv enam kui kahekordistus, kahekordistus möödunud aastal ka panga eluasemelaenude maht. Eraisikutele antavad tarbimislaenud kasvasid aga 80 protsenti.

“Kui võrrelda 2002. aasta arve aastaga 2000, siis paljud näitajad on selle ajaga kerkinud neli või enam korda,” ütles Värk.

Sampo Panga juhatuse esimehe sõnul tahetakse ka sel aastal olla säästu- ning kogumistoodete turul aktiivsed. Praegu hoiab pank kogumispensioni II samba turust enda käes 15 protsenti. Osakaalu on kavas suurendada.

“Ma ei väida, et me seda väga hüppeliselt suurendame,” ütles Värk. Küll aga on panga üks eesmärk pakkuda täiendavaid tooteid ja teenuseid just neile klientidele, kes tulid Samposse seoses pensioni II sambaga.

Soov saavutada 30-protsendiline turuosa. Finantsgrupi viie aasta eesmärk on saavutada Eesti säästu- ja kogumistoodete turul 30-protsendiline turuosa.

“Fokuseerime end eelkõige nendele klientidele, kellel säästupotentsiaali on. Selge on see, et see Eesti kogu aeg tasapisi kasvab,” ütles panga juht.

Värk ütles, et Eesti astumisel Euroopa Liitu inimeste säästmisvõime suureneb ja sellega tuleb kindlasti arvestada.

“Põhimõtteliselt on muidugi olemas oht, et inimesed ennast lõhki laenavad,” vastab Värk küsimusele, kas Eestis on liiga soodsad laenutooted. Tema sõnul ei tohiks inimesed oma laenuvõimet üle hinnata ning laenu tuleks võtta suhteliselt konservatiivselt.

Eluasemelaenu turg kasvab pangajuhi sõnul jätkuvalt ja teeb seda ka järgmisel kümnel aastal. “Peaasi, et see turg väga hüppeliselt ei kasvaks.”

Laenuturu olukorda hinnates arvab pangajuht, et ka sel aastal võivad laenuintressid sarnaselt eelmise aastaga mõnevõrra langeda.

“Ma arvan, et sellel aastal jätkub mõningane intresside allatulek. Hetkel on madal ka EURIBOR, mis on klientidele väga soodne. Protsent-pool võib see alanemine toimuda. Samas tuleks arvestada sellega, et ka EURIBOR võib mingil hetkel kasvama hakata,” ütles Värk.

Sampo Panga eelmise aasta majandustulemustest ei saa Värki sõnul veel rääkida, kuna kontsern avalikustab need 28. veebruaril.