Davosi ärifoorumit korraldav Maailma Majandusfoorum (World Economic Forum – WEF) teatas pühapäeval, et ka sanktsioonide nimistusse sattunud Vene ärimehed võivad osaleda jaanuaris toimuval kõrgetasemelisel ärikonverentsil Šveitsis, vahendab Wall Street Journal. WEFi avaldus järgnes pärast seda, kui Moskva oli ähvardanud iga-aastast äri- ja poliitilise eliidi üritust boikoteerida.

See hoiab ära peamise konfikti, mis oleks võinud varjutama hakata kõrgetasemelist kohtumist, mis toob kokku maailma valitsusjuhid, rahandusministrid ja ärimehed. Möödunud aastal osales sellel suure delegtsiooniga näiteks USA president Donald Trump. Ärifoorumis nähakse mittepoliitilist kohtumist, kus keskendutakse maailmamajanduse tolle hetke kõige teravamatele küsimustele.

Vene ametnike sõnul paluti Vene alumiiniumimagnaadil Oleg Deripaskal ja ehitusmiljardäril Viktor Vekselbergil selle-aastasest kohtumisest mitte osa võtta põhjendusega, et see võiks tekitada probleeme Ameerika delegaatidega. Sellele reageeris Vene peaminister Dmitri Medvedev, kes ütles, et sellisel juhul Moskva boikoteerib siis üritust täielikult, kui sanktsioonide nimekirja sattunud ärimeestel seal osaleda ei võimaldata.

Nii teataski WEF pühapäeval, et korraldajatel oleks väga hea meel, kui Venemaa „saadaks oma kõrgetasemelise valitsusdelegatsiooni Davosi”. „Kui delegatsiooni liikmete seas peaks olema inimesi, kes on sattunud sanktsioonide nimekirja, tehakse kõik selle nimel, et nad saaksid siiski vabalt osaleda,” märkis organisatsioon.

Vene delegatsiooni puudumine Davosi ärifoorumil oleks saatnud sõnumi, mida oleks kindlasti foorumi toimumise ajal ka kajastatud ja mis oleks näidanud Vene ärimeeste täielikku ükskõiksust Lääne sanktsioonide suhtes.

Vene president Vladimir Putin ütles kohalikule uudisteagentuurile, et Davosi ärifoorumilt puudumine ei oleks mitte mingil moel vähendanud Venemaa mõjuvõimu maailmamajanduses. Putin on oma retoorikas jäänud kindlaks sellele, et Vene majandus on tugev. „Me oleme suutnud üldiselt täita oma eesmärgid ja oleme endas kindlad,” lausus Putin.

Ta ise tõenäoliselt Davosi foorumil ei osale. Kuigi ta on öelnud, et tegemist on hea platvormiga, märkis Putin novembris, et ta „praktiliselt mitte kunagi ei käi seal”. Viimati käis ta Davosis 2011. aastal. Ka ei ole pärast 2013. aastat seal osalenud Dmitri Medvedev.

2019. aasta kohtumine Davosis toimub 22.-25. jaanuaril.