Kui Arnold Schwarzenegger külastas 2010. aastal California kubernerina Venemaad, näitaks Vene ärimagnaat Viktor Vekselberg (62) talle Moskva Ritz-Carltoni hotellis oma kuulsat Fabergé lihavõttemunade kollektsiooni, mille eest käis ta välja 100 miljonit dollarit, kirjutab Bloomberg.

Kolm aastat hiljem leidis Vene ärimees oma kollektsioonile püsiva hoiukoha Peterburis asuva Šuvalovi lossi näol, kus Vekselberg kulutas veel täiendavad 40 miljonit dollarit, et Fontanka jõe ääres asuv uusklassitsistlik hoone korda teha. Sankt Peterburg on ka kuulsate lihavõttemunade looja Peter Carl Fabergé sünnilinn.

Hoonesse rajatud Fabergé muuseumi kollektsiooni kuulub täna üle 1000 muna, mis teeb sellest legendaarse juveliiri lihavõttemunade suurima kollektsiooni maailmas. Nende hulgas on ka üheksa lihavõttemuna, mis on kuulunud viimastele Vene tsaaridele.

„Iga tõelise kollektsionääri eesmärk on oma kollektsioon varem või hiljem avalikkuse ette tuua ja ideaalses maailmas teha nende näitamiseks oma muuseum,” põhjendas Vekselberg ise.

Fabergé muuseumi juhib Vladimir Vorontšenko (66), kes on Vekselbergi lapsepõlvesõber. Tema sõnul kujundab ärimees muuseumist globaalset kaubamärki. Selle tunnistuseks on ka asjaolu, et mullu külastas seda eramuuseumit 689 000 inimest. Võrreldes 2014. aastaga on külaliste arv kaheksakordistunud. Tegu on ühe populaarseima turismisihtkohaga Peterburis.

Vekselberg, kes on Renova Groupi kaasasutaja ja omab osalusi enam kui tosinas ettevõttes, sealhulgas maailma ühes suurimas alumiiniumitootjas Rusalis, on Venemaa rikkuselt kümnes mees. Tema vara väärtuseks on Bloomberg hinnanud 13,7 miljardit dollarit.

2018. aasta aprillis lisas USA Vekselbergi ja tema ettevõtte Renova nende Vene oligarhide, ettevõtete ja Vene ametnike nimekirja, kes sattusid sanktsioonide alla seoses Venemaa sõjategevusega nii Krimmis, Ukrainas kui ka Süürias. Vorontšenko sõnul pole sanktsioonid muuseumi käekäiku mõjutanud.

Fabergé kollektsiooni omandamine 100 miljoni dollari eest sai Vekselbergil tema enda sõnul võimalikuks tänu 2003. aastal toimunud tehingule, kui ta müüs koos partneritega 50%-lise osaluse Tjumeni naftaettevõttes. Tehingu maksumus oli seitse miljardit dollarit. „Õnneks oli mul siis piisavalt vaba raha,” tõdes Vene ärimees.

Lisaks üleilma tuntud lihavõttemunadele kuulub Vekselbergi Fabergé kollektsiooni ka terve rida ehteid, hõbenõusid ja religioosseid esemeid. Nii on tema muuseumis pandud välja ka mitmete Fabergé kaasaegsete juveeli- ja hõbedameistrite loomingut. Kogu kollektsioon koosneb üle 4000 esemest.

Vekselbergi enda jaoks on muuseum pigem hobi ja heategevusettevõtmine kui ärivõimalus. „See muuseum ei ole mul raha teenimiseks,” põhjendas ta.