Venemaa vastasseis Euroopa ja USAga on pannud neid vaatama Aasia suunas. Ehkki tegemist ei ole veel avaliku infoga, on Venemaa mõnedel andmetel pakkumas hiinlastele võimalust investeerida nii kinnisvarasse, taristusse kui ka maavaradesse. Samas jätav Venemaa teatud valdkonnad nö punasesse tsooni. Seal Hiina investoreid näha ei soovita. Need on kuld, platinum-grupi metallid, teemanti-kaevandus ja kõrgtehnoloogilised projektid, teatasid anonüümsed allikad.

Hiina on Venemaa suurim väliskaubanduspartner 95,6 miljardi dollariga (2012. aastal).

Putin ütles oma 17. aprilli teleesinemises, et Hiina on teel maailma suurima majandusega riigiks ning Venemaa ja Hiina suhete arendamine, nende liit, on väga oluline. „See mõjutab oluliselt tänapäevaste rahvusvaheliste suhete ülesehitust," ütles Putin toona.

Praegu ei ole hiinlastel Venemaal siiski ühtegi väga suurt projekti. Sel kuul on planeeritud kaks kohtumist, kus arutatakse, kuhu Hiina investorid raha paigutada võiks.

Venemaa ei soovi ka seda, et riiki tuleks massiliselt hiinlasi, et välistada etnilisi pingeid.

Deutche Bank'i analüütik George Buženitsa sõnul on Hiina kindlasti huvitatud suurtest investeeringutest Venemaale. Eelistatumad võiksid olla juba käimas olevad projektid. Ta tõi välja Metšeli Elga söekaevanduse Jakuutias ning Evrazi ja Alrosa rauamaagi varud Timiris.

„Hiinas on toormineraalide puudus ja seetõttu on nad eriti huvitatud Venemaal tegutsemisest," ütles Buženitsa.

Elga arendusse on hiinlased juba ka ametlikult kutsutud. Samuti Sahhalin-3 nafta- ja gaasiprojekti juurde.

Venemaa plaanib Hiinalt saada abi ka äsja annekteeritud Krimmi silla ehitamisel. Samas oodatakse panustama kõiki välismaiseid investoreid. Silla hinnaks on plaanitud 1,4 miljardit dollarit, mis võib tõusta, kui sillale lisatakse ka raudtee.